Arkeolog 8 med Consume energy and make noise – svidande snyggt

Skribent:

arkeolog8

Consume energy and make noise med Arkeolog 8
9 maj, Dansens Hus, Stockholm

Konsumera energi och skapa buller. En reningsprocess genom mörkret. Arkeolog 8 undersöker vad som får oss att vibrera, inåt och utåt. En innerlig och ytlig föreställning.
Så står det i inbjudan till föreställningen och det är bara att resa på sig och applådera. Dansföreställningen med Arkeolog 8 fick stående ovationer av publiken i Dansens Hus i Stockholm.

Föreställningen var otroligt fascinerande. Först kom en dansare in i mörkret och sedan fyllde de på, någon i taget
i olika tempo. Ljuset varierade men dock aldrig fullt ljus, ibland syntes dansarna som skuggor, ibland såg vi dem tydligare.

Jag beundrar dessa skickliga dansare som rörde sig till den rytmiska musiken, ibland rörelser i takt, synkroniserade och ibland individuellt, var för sig. Precis som det beskrivs i programmet: Ensamhet och tillvänjning, att göra avtryck och att ta plats. Med svängande, pulserande och vibrerande rörelser strävar Arkeolog 8 efter att sätta publiken i stämning och undersöka varandets entropi – hur vi, i vår strävan efter gemenskap, oundvikligen konsumerar energi och skapar buller.

Arkeolog 8 brukar beskrivs som ett genreöverskridande danskompani som kännetecknas av uppkäftig, urban dans med kraft, groove, skärpa och undertoner av humor. Denna föreställningen handlade dock mer om rörelse i varierad grad av mörker, om ensamhet och grupper – dock inte så humor. Det är nog svårt och kanske till och med fel att skildra en reningsprocess genom mörkret i komiska tecken.

Som jag läst om danskompaniet Arkeolog 8: en normkreativ föreställning – svidande snyggt.

CONSUME ENERGY AND MAKE NOISE from Arkeolog 8 on Vimeo.

10 maj, 2015

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *