Hovrätten slår fast: alla med Iphone ska betala skatt för att de kan lagra filer

Skribent:

iphonebild

Om du köper en Iphone med utrymme på 64 GB är 280 kronor av priset en skatt som måste betalas för att det är möjligt att lagra filer på din smartphone.

Denna skatt, privatkopieringsavgiften, är en kompensation till upphovsrättshavarna för privatkopiering, som innebär uteblivna inkomster. Ersättningen tas ut i form av skatt på lagringsmedier som bandkassetter, disketter, inspelningsbara cd, dvd, från oktober 2012, även på hårddiskar och usb-minnen. I juni 2014 fastslog Södertörns tingsrätt att ersättningen också ska betalas för smarta mobiler. Domen överklagades och nu har också hovrätten gått på skattelinjen.

Macworld berättar:
I dag föll hovrättens dom i den långtgående rättstvisten mellan Copyswede och Teliasonera. Hovrätten går helt på tingsrättens linje och slår fast att Iphone ska beläggas med privatkopieringsavgiften.

Naturligtvis är det en högst otidsenligt att kräva att varenda person som köper en smartphone ska betala skatt till upphovsrättsinnehavare av musik. Om jag lagrar musik på min iphone – då är det musik som jag redan köpt och betalat och laddat ned. Varför ska jag betala skatt för dem? Dessutom lyssnar jag i nio fall av tio på musik som streamas från musiktjänster som Spotify, som jag betalar en månadsavgift till. Det är samma sak när jag ser på film på min ipad, då betalar jag avgifter för att se filmerna eller tv-serierna. Varför ska jag då betala skatt för något som jag inte gör?

Det är väldigt otidsenligt att kräva denna skatt, det är skrämmande att statens domstolar är så ivriga att ålägga medborgarna att betala skatt för något de inte utnyttjar – och jag tror att väldigt få lagrar filer på sin smartphone som de inte betalat för.

Relaterat: Mer om kassetskatten på smartphone.:

Enligt Copyswede är ersättningen för mobiler med lagring för närvarande 3,50 kronor per gigabyte lagringsutrymme.

Det innebär att om den summan läggs direkt på konsumenten blir en iPhone som mest 280 kronor dyrare inklusive moms om man väljer en modell med 64 gigabyte lagring, och som minst 35 kronor dyrare med 8-gigabytesmodellen. Eftersom prismodellen är satt per gigabyte innebär det så klart att en framtida modell med 128 gigabyte blir 560 kronor dyrare, och så vidare.

5 maj, 2015

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *