Afectos med Rocio Molina & Rosario ”La Tremendita” – bland det bästa som finns på svensk scen idag

Skribent:

rociomolina

Afectos
Rocio Molina & Rosario ”La Tremendita”
Dansens Hus, Stockholm 9 april 2015

En flamencodansare. en sångare och en musiker på kontrabas skapar tillsammans Afectos som är bland det bästa som kan upplevas på en scen i år. I programbladet beskrivs föreställningen:
I Afectos möts flamencodansaren Rocío Molina och sångaren Rosario ”La Tremendita” och skapar stor och kraftfull konst ur det rena och avskalade. Tillsammans med musikern Pablo Martín på kontrabas bjuder de på en såväl dynamisk som känslosam föreställning där röster, vibrationer, dans och tystnad förenas i ett elektriskt samspel.
Det blir en reflektion över kampen för överlevnad, över möjligheten att uppnå enkelhet, naturlighet och självförtroende endast genom sin existens.

Det är bara att hålla med. Föreställningen är bra, jättebra, bland det bästa som presenteras på en svensk scen i vår. Det är en fängslande dansföreställning med tre duktiga medverkande.

Flamencodansaren Rocío Molina har på kort tid etablerat sig som en sin tids bästa flamencodansare. Hon har mottagit otaliga priser, däribland det spanska priset National Prize for Dance (2010) för sitt arbete med att förnya flamencon Hon har tagit såväl publik som kritiker med storm – både på hemmaplan och världen över.

Sångerskan Rosario ”La Tremendita” är en av hörnstenarna inom den moderna flamencomusiken. Hon har framträtt i både Europa och Amerika och släppt skivorna A tiempo och Fatum. Hennes röst vibrerar av livet i alla dess gestalter och samverkar med danserskan – och det talar djupt till mig. Tonerna och rytmen från musikern Pablo Martín på kontrabas förstärker upplevelsen.

Till vissa avsnitt dansar Rocio Molina till sångerskans röst kompletterad med gitarr och till några avsnitt är det Pablo Martins kontrabas som är den ledsagande och förstärkande musiken. Rosario har inte bara en fantastisk röst, hon är en oerhört skicklig gitarrist.

Helheten under dessa åttio minuter är så bra, så fängslande och jag sögs in i det och ville inte att det skulle ta slut. Alla tre är så skickliga.

10 april, 2015

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. Kim Helsvig skriver:

    Så premieren i Barcelona, kraftig opplevelse! New York Times har kalt Molina ”one of the finest soloists in the world today”, men her legger også samspillet med Tremendita og Pablo Martin til flere dimensjoner. ”Missa inte”, som vi sier her i Norge 😉
    https://www.youtube.com/watch?v=97w_mvV7C9U

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *