Piano, piano – magiskt när Schuberts musik och dansarnas rörelser blir ett

piano piano

Piano, piano
Av K. Kvarnström & Co
Av Andersson Dance
Av Zero Visibility Corp
Kostym Bente Rolandsdotter
Ljus Patrik Bogårdh
Premiär på Klarascenen, Stockholms stadsteater 20 mars 2015

Ställ åtta duktiga dansare och en skicklig pianist på scen, låt Schuberts vemodiga, vackra toner flöda och låt tre stora koreografer hålla i trådarna. Vad du får är en helt underbar föreställning som ”Piano, piano”. Den talar till våra känslor, våra tankar och den berättar något bortom ord. ”Piano, piano” fick stående ovationer av premiärpubliken och det var i allra högsta grad välförtjänt.

piano pianoDe tre koreograferna Kenneth Kvarnström, Ina Christel Johannessen och Örjan Andersson skapar för första gången ett gemensamt verk i dansföreställningen ”piano piano”. Föreställningen uppförs tillsammans med verk av Schubert, framförda live av den japanska pianisten Asuka Nakamura.

– Föreställningen blir en rik tolkning av Schuberts musik, där olika delar illustrerar, inspirerar, utmanar och tänjer gränserna för Schuberts romantiska och melankoliska örhängen, säger Kenneth Kvarnström, danschef på Kulturhuset Stadsteatern i ett pressmeddelande.

När vi kommer in i salongen möts vi av en scen där ett tiotal flyglar, orglar och pianon står utspridda och en kvinnlig dansare, iklädd svart, står stilla och bara ser på oss, som en docka. När pianisten kommer in och mjukt börjar spela börjar dansaren röra sig sakta och sedan ökar takten och dansarens rörelser och musikens toner agerar tillsammans. Efter ett tag kommer ytterligare en dansare in och sedan övriga sex dansare. I första delen är alla, fem manliga dansare och tre kvinnliga, iklädda svart. En bit in i föreställningen ändrar musik, dans och rörelser sina uttryck och några av dansarna tar på sig vita fladdrande skjortor.

piano pianoDe åtta dansarna är så skickliga och pianisten är imponerande. Med dem som verktyg utforskar de tre koreograferna vad en kropp kan berätta tillsammans med musik, först ensam och sedan två och två eller tre och sedan i grupp
och vad händer när dansaren får ett attribut som en hög hatt eller en damhatt eller en krinolin av plast
och vad händer när en man bär en damhatt?

”Piano, piano” är en stark och fascinerande föreställning och den är också humoristisk och rolig, speciellt i mitten av föreställningen. Musiken och kropparnas rörelser är lika viktiga och de går in i varandra. Pianisten
Asuka Nakamura är integrerad i föreställningen liksom dansarna är integrerade med pianot och Schuberts musik. Tillsammans fördjupar de varandra och skapar något magiskt.

Upprinnelsen till ”Piano, piano” var en idé om att göra en dokumentärfilm om dessa tre koreografers arbetssätt. Efter det första mötet bestämda de sig för att det var roligare att försöka göra en föreställning tillsammans, att dela på uppgiften, vara bollplank till varandra, utmana och ifrågasätta varandras olika arbetssätt. Som del i en publik som fått uppleva denna föreställning är jag glad att det blev en föreställning.

De tre koreograferna, alla med olika arbetssätt, känner varandra sedan tidigare, men har aldrig förut skapat ett verk tillsammans. En av anledningarna till att de valt att samarbeta är att få möjlighet att utvecklas och hitta nya vägar.

De berättar i ett pressmeddelande:
– Jag tycker att det är härligt att dela ansvar, att ha flera att bolla idéer med. Ofta kan det kännas ensamt att vara koreograf, säger Ina Christel Johannessen som står bakom kompaniet zero visibility corp i Norge.

– Man ser sig själv med andra ögon genom att arbeta med andra, vilket är väldigt nyttigt. Man delar ansvar och blir inspirerad, säger Örjan Andersson, som sedan 1996 leder Andersson Dance.

Alla tre koreografer har tagit med sig dansare som de arbetar med. Med Ina Christel Johannessen följer Line Tørmoen, Antero Hein och Pia Elton Hammer. Örjan Andersson har med sig Paul Lee och Daniel Whiley och till Kenneth Kvarnströms dansare hör Sophie Augot, Pär Andersson och Josef Palm.

– Dansarna blir som nycklar som berättar hur olika koreografer fungerar, så det är på många olika nivåer som man blir inspirerad av varandra, säger Kenneth Kvarnström.

piano piano

MEDVERKANDE PÅ SCENEN
Dansare Pär Andersson
Dansare Sophie Augot
Dansare Pia Elton Hammer
Dansare Antero Hein
Dansare Paul Lee
Dansare Josef Palm
Dansare Daniel Whiley
Dansare Line Tørmoen

Musiker Asuka Nakamura

Foto: Petra Hellberg

 

——-

Detta inlägg ingår i #blogg100
Dag 21

21 mars, 2015

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *