Ny bok om modebranschen i Stockholm under åren 1945-2010

Skribent:

modebranschen_bok

Modet i ett samhälle kan berätta mycket om hur livet levs, hur rollerna mellan könen fungerar och maktstrukturer och vilken ekonomi olika samhällsklasser har. Nu släpps en bok där författaren granskat modebranschen i Stockholm från 1945 till 2010.

Ett pressmeddelande berättar om boken ”Kläder, shopping och flärd”:
Kläder, shopping och flärd ger en helhetsbild av modebranschens komplexa utveckling i Stockholm från andra världskriget fram till i dag. Boken skildrar pendelrörelsen från fokus på plaggens kvalitetsegenskaper, när mode var något som kopierades från Paris, till slit-och-släng och dagens diskussion om vad ”fast fashion” innebär för människor och miljö.

Det är berättelsen om boutiquer, om NK:s historia som modeledande varuhus och inte minst Hennes & Mauritz betydelse för branschens utveckling. Boken är också den första sammanhängande studien över hur svensk beklädnadsindustri försvann och hur kedjeföretagen växte fram.

Den röda tråden utgörs av vilka plagg som konsumenterna hade tillgång till och vilka de köpte. Förloppen analyseras i ljuset av bland annat teknisk utveckling, internationalisering och köpkraftens förändring. Ren modehistoria lyfts fram i relation till större omvälvningar för branschens aktörer.

Carina Gråbacke är docent i ekonomisk historia och verksam vid Centrum för konsumtionsvetenskap på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

16 mars, 2015

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *