Grantchester – en varm brittisk deckare på SVT

grantchester

Om du gillar Morden i Midsomer gillar du nog den brittiska deckaren Grantchester som går på lördagar på SVT. Det är en brittisk deckarserie som utspelar sig i samma slags lantliga miljöer som Midsomer-serien, fast nu är det i byn Grantchester strax utanför Cambridge och handlar är förlagd till 1950-talet. Huvudpersonen är dock inte en polisman utan bygdens unge kyrkoherde Sidney Chambers som spelas av James Norton.

grantchestercyclingFörsta avsnittet är förlagd till 1953 och kyrkoherden Sidney Chambers kommer till byn Grantchester för att jobba i församlingen. Han har tidigare levt ett fridfullt liv, men när flera församlingsbor i byn plötsligt dör under misstänkta omständigheter slängs han plötsligt in i en värld full av lögner, svek och mord.

Snabbt finner han att den insikt han har kring människans villkor och det naturliga förtroende han föder i människor innebär att han utmärker sig som detektiv. Tillsammans med poliskommissarien Geordie Keating (Robson Green), den naiva och välmenande prästen Leonard Finch (Al Weaver) samt hushållerskan Mrs Maguire (Tessa Peake-Jones) börjar han utreda fallen.

Grantchester bygger på böckerna ”The Grantchester Mysteries” av James Runcie.

Serien är helt underbar. Dels är det intressant med Sidneys liv, hans vänner och deras relationer – och sedan är det mycket fint foto med härliga lantliga miljöer. Det är kul att den utspelar sig under 50-talet dessutom. Jazzmusiken är de ungas rebelliska musik och Sidney älskar musik och spelar jazz som han har på vinylskivor.

En del har hänt i samhället sedan 1950-talet, en del till det bättre. Då var homosexualitet förbjudet och den som hade en homosexuell relation kunde gripas av polis och åtalas för otukt.

Tyvärr har första avsnittet hunnit försvinna från SVT Play redan, det är trist att de försvinner så fort från SVT. Vi får hoppas att serien dyker upp på någon streamingtjänst snart, som Netflix, Viaplay eller HBO.

SVT1 lördag 31 januari 2015 kl 21.35: Grantchester (1:6)
SVT1 lördag 7 februari 2015 kl 21.30: Grantchester (2:6)
SVT1 lördag 21 februari 2015 kl 21.30: Grantchester (3:6)
SVT1 lördag 28 februari 2015 kl 21.30: Grantchester (4:6)
SVT1 lördag 7 mars 2015 kl 21.30: Grantchester (5:6)
SVT1 lördag 14 mars 2015 kl 22.15: Grantchester (6:6)

Detta inlägg ingår i #blogg100
Dag 8

8 mars, 2015

Det här inlägget har 3 kommentarer.

  1. Magnus skriver:

    Visst är det så att det är miljön och karaktärerna som gör de här serierna sevärda, mycket mer än morden och polisarbetet?

  2. Rosemari Södergren skriver:

    Magnus: Jo det håller jag med om. Morden och polisarbetet är inte det viktiga eller det intressanta i serien utan det är precis som du kommenterar miljön och karaktärerna.

  3. Bara brittiskt skriver:

    Miljöerna är underbara och mer sammanhållna än i Midsomer eftersom det är i ett och samma område och inte snurrar runt i flera. Jag tycker nog delar av polisarbetet är intressant när det dyker upp saker från kriget. Då blir det lite som Foyle’s War som jag faktiskt hellre jämför med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *