Bosch – tv-serie som bygger på Michael Connellys deckare finns nu på HBO

bosch_tv

Harry Bosch är huvudkaraktären i en deckarserie av Michael Connelly. Nu har Harry dykt som som en tv-serie – Bosch – där Michael Connelly, författaren, är en av producenterna. Det är inte alltid helt lyckat när en författare själv är med på ett hörn av processen att skapa film/tv av en litterär gestalt. När det gäller Harry Bosch har det dock varit lyckat.

Första säsongen finns nu på tv-streamingtjänsten HBO. Vi får en ruggig inblick i korruptionen inom det amerikanska rättsväsendet. Precis som i deckarserien utspelar sig tv-serien bland Bosch och hans kolleger, polischefer, åklagare, politiker och kriminella i Los Angeles. Serien utspelar sig i nutid och bygger ganska löst på bok nummer tre och åtta i bokserien. Bosch lär sig bland annat att hålla kontakt med sin dotter via Skype och han får en smartphone i julklapp.

Att serien utspelas i en tid ganska nära nuet gör att en del ur deckarna är ändrat och anpassat till nästan dagens samhälle. Det är bra för att lägga ned en massa arbete för att anpassa serien ett eller två decennier tidigare hade inte varit värt besväret. Historierna är lika starka idag. Även om korruptionen inte är helt uppenbar, det handlar inte om att någon smusslar med pengar under borden till poliserna – utan det handlar om hur politiker och högt uppsatta polismän knyter allianser för att hjälpa varandra till högra maktpositioner och då rättvisan inte alltid är det viktigaste. Om det är rätt mördare som grips spelar inte så stor roll, bara politikerna och polischeferna kan sola sig i berömmelsens glans.

I början av tv-serien står Bosch framför rätta i ett civilt mål. Änkan efter en misstänkt seriemördare har stämt Bosch för att han skjöt ihjäl hennes man vid gripandet. Änkan menar att hennes man inte gjorde motstånd medan Bosch är helt säker på att hennes man grep efter en pistol för att skjuta Bosch. Under seriens gång får Bosch ett förhållande till en kvinnlig kollega som också är väldigt het på gröten när det gäller att dra pistol. Det är en intressant parallell – likheterna och samtidigt olikheterna i deras situationer då de dragit vapen.

Titus Welliver fungerar väldigt bra i rollen som Harry Bosch och Jamie Hector passar bra som hans yngre, klädmedvetne kollega Jerry Edgar.

Om du gillar Michael Connellys böcker om Harry Bosch kommer du absolut att gilla tv-serien, den fungerar som en bra fördjupning, tycker jag.

Det finns ett litet svenskintresse av serien också: Svensken Henrik Bastin har producerat serien Bosch för Amazon.

Första säsongen finns i sin helhet på streamingtjänsten HBO Nordic. Om du är intresserad av att se Bosch kan det vara värt att betala för HBO eftersom snart kommer en ny säsong av Game of Thrones på HBO.

28 februari, 2015

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *