Den stilige mannens kafé deluxe – äntligen en ny roman i Damernas detektivbyrå-serien

den-stilige-mannens-kafe-deluxe

Den stilige mannens kafé deluxe
Författare: Alexander McCall Smith
Språk: Svenska
Utgiven: 2015-01
Översättare: Yvonne Hjelm
Massolit Förlag
ISBN: 9789187783487 Förlag:
Serie: Damernas detektivbyrå (del 15)

Äntligen är de två damerna från detektivbyrån i Botswana tillbaka. Det har hänt en hel del sedan den första boken i serien kom. Mma Precious Ramotswe, chefen på Damernas detektivbyrå, har under seriens gång äntligen gift sig med sin älskade lugna bilmekaniker J.L.B. Matekoni. Hennes sekreterare, den beskäftiga Mma Makutsi har också ingått i äktenskapet och har en liten son på sex månader.

Trots att en hel del hunnit hända och en del förändrats i det botswanska samhället är ändå mycket sig fortfarande likt i denna bon nummer 15 i serien. Alla som älskar atmosfären i de tidigare böckerna kommer att uppskatta också denna. Tänk att det är bok nummer 15 i serien. Det är fortfarande lika viktigt att dricka te, Mma Ramoakacie åker omkring i sin vita skåpbil, Mma Makutsis färgstarka skor kan fortfarande tala och akacieträden sprider sin skugga över den som behöver lite svalka. Språket är enkelt och rakt och känns fortfarande i sin form snarare som en muntlig berättelse än en roman. Boken är smålustig men har som alltid ett djup som ibland är underfundigt, ibland riktigt allvarligt.

Jag tror att det finns flera skäl till att vi är så många som fastnat för denna serie. Mma Ramotswe startar en detektivbyrå i ett samhälle där det aldrig tidigare funnits kvinnor som är detektiver, hon får kämpa mot mycket fördomar – och det känns inte så exotiskt egentligen. Vi i vår svenska västvärld kan helt klart känna igen oss i mycket. Ett annat skäl till att vi älskar serien är att människorna beskrivs så mänskliga, så äkta att det känns som att vi känner dem. Vilken välväxt man eller kvinna har inte upplevt att det är rätt gott att skära av en rejäl bit på den nybakade härliga kakan? Vi känner igen oss i smått såväl som i stort.

Ett annat skäl till att vi älskar serien är att brotten som undersöks och Damernas detektivbyrå hittar lösningen på handlar om mänskliga problem och vi slipper en massa biljakter och skjutande med k-pistar – som det annars är ett överflöd av i många deckare.

I denna nya, Den stilige mannens kafé deluxe, får detektivbyrån ta hand om ett fall där en indisk affärsman vänder sig till dem för att få hjälp. Han har fått en oväntad gäst i sitt hus, en indisk kvinna, utan id-handlingar, som tappat minnet. Utvisning väntar henne om inte någon lyckas lista ut vem hon är.

Samtidigt kan Mma Ramotswe inte vänta sig så mycket hjälp på detektivbyrån av Mma Makutsi som nämligen är fullt sysselsatt med att öppna en restaurang. Hon ska öppna en riktig lyxrestaurang som ska locka de förnämaste och finaste människorna. Det är dock inte så lätt att starta en restaurang och vara chef och lyckas anställa de rätta personerna.

Jag tänker inte berätta för mycket om handlingen, då förstör jag lite av läsningen för den som blir nyfiken nu. Men jag ska avslöja så mycket som att detektivbyrån får förstärkning av en ny rekrytering – som har sina problem.

Som alltid har författaren Alexander McCall Smith sytt ihop en charmig historia om vikten av att följa sin magkänsla och att vara ärlig.

13 februari, 2015

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *