Frankenstein 2.0 – skrämmande musikteater om vår framtid

Skribent:

Frankenstein

Frankenstein 2.o – musikalen om Din framtid
Boulevardteatern, gästspel av Stockholms Musikteater
Premiär den 3 februari 2015

Stockholms Musikteater gästspelar på Boulevardteatern med en nyskriven dystopi. Frankenstein 2.0 berättar i musikalform historien om Adam som får lämna fängelset tack vare ny teknik. Samtidigt är föreställningen en slags scenshow där de två skådespelarna är på besök från en nära framtid för att visa oss vad som väntar.

Det låter kanske som en bra idé: med hjälp av ett implantat kan före detta våldsverkaren Adam styra sina impulser och bli av med sin vrede. Snart blir han och flickvännen Elisabet, som han tidigare misshandlat, ett par igen och nu är Adam helt annorlunda.

Men forskaren nöjer sig inte med det utan använder nanorobotar som gör Adam extremt intelligent, samtidigt som han verkar få svårare att älska. Pjäsen gör tydliga kopplingar till kunskapens träd och Adams fall i paradiset. Forskaren frestar mänskligheten med perfektion och oberoende – vi kan bli våra egna gudar utropar hon.

Frida Bergh växlar skickligt mellan roller som tafatt värmländsk journalist, den oförstörda Elisabet och den infernaliska forskaren. Jonas Nerbe gör en stark gestaltning av den vidareutvecklade Adam. Med på scen finns också en fyramansorkester.

Frankenstein 2.0 visar upp en skrämmande framtidsskildring – som inte tycks ligga särskilt långt fram i tiden. Även om folket skräms av Adam och hans storhetsvansinne så tycks tilliten till tekniken växa. Efter pausen blir vi i publiken erbjudna att förändra det vi är mest missnöjda med, med ett chip i hjärnan.

Pjäsen ställer angelägna frågor om vad som definierar en människa och hur långt vi kan gå i integrationen av människa och teknik innan vi förlorar oss själva.

Medverkande:
På scen: Frida Bergh och Jonas Nerbe samt en fyramannaorkester
Instruktör (VIS) Ulf Evrén
Scenografi & kostym: Linn Reinius
Musik & text: Jan-Erik Sääf
Medskapare: Björn Roslund

4 februari, 2015

Det här inlägget har 1 kommentar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *