Dvd-recension: Joe med Nicolas Cage – en stark amerikansk independentfilm

Joe_poster

Joe
Betyg 4
Med Nicolas Cage
Regi David Gordon Green

Filmen ”Joe” har ganska högt betyg i IMDB, den internationella filmdatabasen. Nästan 28.000 personer har betygsatt den och den har fått 7,0 av 10 möjliga. Det är en vemodig film med Nicolas Cage i en av huvudrollerna där han spelar Joe, en tidigare kriminell som försöker leva laglydigt ute på den amerikanska vischan i Texas. Han försörjer sig som en slags småföretagare som lejer dagsarbetare till att förgifta träd för att träden ska självdö så skogsägarna ska kunna plantera nya mer ekonomiskt vinstgivande träd.

Miljön är fattig och deprimerande, ett område med många fattiga, både vita och svarta. Där är smutsigt och fult och ganska hopplöst med arga farliga hundar.

En dag kommer en ung tonårspojke dit, Gary (spelad av Tye Sheridan). Pojken kommer från trasslig bakgrund, hans pappa är en alkoholiserad våldsam galning, hans mamma är nedtryckt och svag och Dorothy, systern, har slutat att prata. Gary söker jobb hos Joe och visar sig vara duktig, stark och målmedveten och en bra arbetare.

Joe är en kluven person. Han vill leva laglydigt och han är en bra och godhjärtad arbetsledare men samtidigt hatar han överheten och han tar lätt till våld när han möter orättvisor. Mötet med den unge pojken Gary sätter igång en massa känslor i Joes inre. Gary speglar de goda sidorna i Joe medan Garys vidriga far, Wade, speglar alla dåliga sidor.

Wade spelas av Gary Poulter som i långa perioder varit hemlös. Han fick också oerhört bra kritik för sin tolkning av sin roll. Han dog tyvärr några månader efter att filmen haft amerikanska premiär.

joe-moviesFilmen bygger på en roman av Larry Brown, som var en brandman i Mississippi under 1940-talet men blev författare. Regissören David Gordon Greens sätt att filmatisera romanen har av amerikanska kritiker liknats vid den brittiske filmskaparen Ken Loach stil fast med en amerikansk sydstatsstil – fast Green valt att placera handlingen kring Austin i Texas.

Vissa scener är mycket starka och jag fick rysningar när jag såg dem, rysningar av sorg över mänskligheten vidrighet. Sättet Green låter musik och ljud samspela med bilderna och de ovanliga fotovinklarna är väldigt speciellt och är en anledning till filmens höga betyg.

Filmen gick upp på svenska biografer våren 2014 och om du missade den då är dvd-releasen nu ett bra tillfälle om du gillar amerikanska independentfilmer.

29 januari, 2015

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *