Rainbow Warrior – en engagerande och välgjord musikal om vår framtid

Skribent:

Rainbow

Rainbow Warrior
En musikal av Viktor Rydbergs gymnasium
Maxim, Stockholm
Premiär den 16 januari 2015

I år är det 20 år sedan den första musikalen sattes upp av Viktor Rybergs gymnasium i Stockholm. Det firas med en helt egenskriven musikal, Rainbow Warrior, som spelas på Maxim.

I år är det även 30 år sedan Greenpeace-fartyget Rainbow Warrior sprängdes på Nya Zeeland, och det är i den händelsen som föreställningen har sin utgångspunkt.

Huvudperson är dock den unga Maya, sångare och låtskrivare i ett rockband, som vi får följa från början av 2000-talet till i dag. Handlingen är mångfacetterad och kretsar runt Mayas personliga resa från en svart syn på världen och framtiden till hopp och tro på förändring.

Förändras gör också första kärleken Leon som blir besviken på Maya och lämnar sitt miljöengagemang och följer i föräldrarnas karriärspår. Leons nästa flickvän blir journalisten Vera som slår igenom som modebloggerska och deckarförfattare och deras liv blir alltmer ytligt. Men sedan går utvecklingen åt ett annat håll.

Kring Maya och Leon finns ett stort antal färgstarka rollpersonligheter. Vi får träffa Mayas mamma Christina som försöker skydda sin dotter från att bli sårad av livet, Leons överklassföräldrar, hans miljöengagerade kusin Frida som tar sig till klimatkonferensen i Köpenhamn 2009 och i Lima 2014, miljöaktivisten och indianättlingen David, bandmedlemmar, studie- och arbetskamrater och miljöaktivister. Alla med en tydlig personlighet och med betydelse för musikalen.

Det är imponerande att se hur proffsiga dessa gymnasieelever är på både sång, musik, dans och skådespeleri. Och som helhet är det är väldigt välgjord föreställning – scenografi, kostym, koreografi – allt är genomtänkt och samverkar perfekt.

Den nyskrivna musiken med text och musik av Christer Johansson och manus av Lisa Linder, är fartfylld och innehåller flera riktigt bra sånger; bland annat vacker solosång och duetter  av Klara Olsson, Edvin Törnblom, Sofia Wikström, Vendela Bergström och Sofia Johansson. Mayas solosång i För sent är till exempel en riktig pärla.

Handlingen är spännande och det blir aldrig långsamt under den tre timmar långa föreställningen. Budskapet är också väl värt att ta till sig – att vi tillsammans kan göra skillnad om vi tror på och engagerar oss för en bättre morgondag.

Musikalen spelas till och med nästa söndag, den 25 januari, och jag hoppas att många har möjlighet att se den.

17 januari, 2015

Det här inlägget har 4 kommentarer.

  1. Eric Friberg skriver:

    Rättelse ang speldagar för Rainbow Warrior på Maxim: musikalen spelas t.o.m. SÖNDAG 25 januari, d.v.s. ytterligare 3 föreställningar.
    Med vänlig hälsning
    Fritte Friberg

  2. Clara Zackrisson skriver:

    Hej! Jag är med och marknadsför årets VRG musikal, The Wiz. Undrar ifall du skulle vara intresserade av att skriva om vår musikal iår också? Hör av dig i såna fall så kan jag skicka mer detaljer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *