Mats Olsson – Straffa och låta dö: lättläst, spännande och bra beskrivning av dagens klickjournalistik

matsolsson

Straffa och låta dö
Författare Mats Olsson
Förlag Norstedts
ISBN: 9789113058009

Mats Olsson är en rutinerad journalist och erfaren skribent så när han nu tar klivet in i deckarförfattandets område är det väntat att han kan skriva, han han har flyt i berättandet. Hans deckardebut är en lättläst, spännande historia.

I centrum för handlingen är Harry Svensson som är en man i över medelåldern som mer eller minera hoppat av som journalist. Han har tagit avgångsvederlag och gör ett och annat frilansuppdrag. Framför allt är Harry Svensson en ärrad men sorglös journalist som bestämt sig för att byta bana, bli krögare i Skåne och njuta livets goda.

Harry Svensson är ganska depraverad, han gillar hårdhänt sex och sadomasochism. Han blir sexuellt upptänd av att få ge någon smisk. En kväll har han stämt träff med en kvinna som är nyfiken och vill få smisk. Träffen blir inte så lyckad och han återvänder till hotellet där han av en slump hittar en känd artist som sover djupt i ett hotellrum bredvid en mördad kvinna. Kvällstidningen han jobbat på blir överlycklig när Harry på så sätt kan avslöja mer om mordet än konkurrenten.

Några månader senare blir det hela jobbigare, då hittas den kvinna som Harry haft sin misslyckade träff med. Kvinnan hittas mördad i ett hotellrum.

Harry är kluven. Han vill gärna hjälpa polisen, men samtidigt vill han inte avslöja att han gillar sadomasochism. Det är nämligen tydligt att mördaren också är sadist, båda de mördade kvinnorna har fått stryk.

Som jag redan nämnt är boken lätt att läsa och den är spännande. Jag tror att den alldeles säkert så småningom kommer att bli filmatiserad också. De bästa delarna var dock när Mats Olsson beskriver arbetsmiljön inom medier och speciellt hur han skildrar journalistmiljön och dess förändring idag till klickjournalistik.

Det negativa med deckaren var att den av och till är lite för övertydlig, ja rent av tjatig och kunde ha kortats ned ett femtiotal sidor utan att förlora något på det.

Mats Olsson har somjournalist skrivit om musik, sport, mat och mycket annat under fem decennier i framför allt Expressen. Med Straffa och låta dö inleder han en serie kriminalromaner om journalisten Harry Svensson.

Recension i Aftonbladet och intervju med Mats Olsson i Expressen.

28 januari, 2015

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *