Den fjärde mannen – ett tv-tips inför nyår med start 30 december

Skribent:

denfjardemannen

SVT bjuder på en Leif GW Persson-deckare i tre avsnitt, ”Den fjärde mannen” som startar i SVT1 tisdag 30 december kl 21.00.

Om du har läst några av GW Perssons deckare med den homofobe poliskommissarien Evert Bäckström i huvudrollen och skrattat åt och retat dig på denna dumme polisman, då har du tre högtidsstunder att se fram emot. Evert Bäckström spelas suveränt av Claes Malmberg. Dagens Nyheters tv-krönikör Johan Croneman hyllar serien ”Den fjärde mannen” i kulturdelen av DN den 30 december och alldeles speciellt hyllar han Claes Malmbergs rolltolkning. ”Claes Malmberg är helt enkelt lysande i Den fjärde mannen”, skriver han. Croneman menar att karaktären är som skriven direkt för att spelas av Claes Malmberg.

Ja det är lustigt hur en person som Claes Malmberg kan hitta så rätt när han som person själv verkar vara väldigt annorlunda. Evert Bäckström är en olidligt vidrig person som ändå lyckas lösa brotten och hamna med huvudet uppåt själv.

Den fjärde mannen kretsar kring ockupationen av Västtyska ambassaden 1975, en byk som fortfarande har fläckar. Parallellt skildrar berättelsen ett olöst mord 1989 som har spår som leder in i maktens nutida korridorer. Handlingen pendlar mellan dessa tre tidsepoker.

Rolf Lassgård spelar nytillträdd Säpo-chef som får reda ut härvorna.

Serien i tre delar bygger på Leif GW Perssons roman ”En annan tid, ett annat liv”. Regi: Kristian Petri.

Jag har sett de första två avsnitten och tycker att den är sevärd, speciellt för den som är intresserad av samhällsfrågor och politik, dock tycker jag den är ganska förutsägbar till stora delar. Den överraskar mig inte så mycket. Croneman hyllar skådespelarna och menar att de agerar helt perfekt alltigenom. Jag kan tycka att regin varit något övertydlig och att jag sett liknande tidigare, att de är karikatyrer på liknande karaktärer.

Men bland de stora utbudet under nyårs- och trettonhelgen i tv är detta väl ändå något av det mest sevärda.

Ett pressmeddelande berättar lite mer om serien:

1975 ockuperas Västtyska ambassaden i Stockholm av tyska terrorister. Attacken slår inte bara mot ambassaden utan även mot Sveriges stolthet som en fredlig nation. Säkerhetspolisen anser i efterhand att terroristerna måste haft hjälp av folk i Sverige, men det kan inte bevisas.

1989 mördas en man i sin lägenhet i centrala Stockholm. Det är en lägre tjänsteman som verkar ha levt ett oansenligt liv utan familj eller nära vänner. Den homofobe poliskommissarien Evert Bäckström får hand om utredningen och avskriver fallet som ett ”bögmord”.

Här och nu så utnämns Lars Martin Johansson, LMJ, till ny chef för Säkerhetspolisen. Hans första uppgift blir att ta en ny titt på ambassaddramat från 1975. Två nya namn har nyligen lagts in i mappen, varav det ena är offret från Bäckströms olösta mord 1989. LMJ sätter ihop en utredningsgrupp vars diskreta undersökning, pusselbit för pusselbit, leder in i maktens korridorer.

Dramaserien Den fjärde mannen är i tre entimmes avsnitt och baserad på Leif GW Perssons roman ”En annan tid, ett annat liv”. Serien är gjord av samma team som låg bakom En pilgrims död (2012).

Huvudrollerna spelas återigen av Rolf Lassgård, Helena af Sandeberg, Claes Malmberg, Henrik Norlén, Kjell Bergqvist, Jacob Ericksson, Johannes Brost och Per Svensson. Dessutom spelar Helena Bergström rollen som statssekreterare Helena Stein.
Regi: Kristian Petri. Manus: Sara Heldt och Johan Widerberg.

SVT1 tisdag 30 december kl 21.00: Den fjärde mannen
Del 2 sänds 1 januari kl 21.00
Del 3 sänds 3 januari kl 21.00


På SVT:s hemsida han du läsa mer om Den fjärde mannen.

30 december, 2014

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *