Stödet till kulturtidsskrifterna kan räddas kvar, M backar

Skribent:

16.000 personer har skrivit under protestlistan mot förslaget från den borgerliga alliansen och Sverigedemokraterna om att skära ner produktionsstödet till kulturtidskrifterna med drygt 75 procent. Protesterna mot förslaget har kommit från många håll, på onsdagen den 17 december var det en stor manifestation utanför riksdagen. Idag, 18 december, debatterades frågan i riksdagen och något förvånande hade Moderaterna tänkt om och backar nu.

SVD rapporterar:
Alliansen gör en helomvändning och yrkar på återremiss av förslaget om nedskärningar av stödet till kulturtidskrifterna.

Förslaget om att skära ned i stödet till kulturtidsskrifter kommer dels från Sverigedemokraterna som dels bara vill ge stöd till tidningar som tar upp vad de definierar som traditionell bevarande kultur – men förslaget kommer också från den borgerliga alliansen som vill att all kultur i princip ska bära sina egna kostnader. Den borgerliga alliansen är emot all form av stöd och/eller bidrag.

Risken med en sådan borgerlig ideologi är förstås uppenbar att det bara blir den lättsammaste kulturen som överlever. Public service är ju ett exempel på att kultur inte bara kan bestå av den som ekonomiskt lönar sig. Public service har ju uppdraget att förmedla nyheter och samhällsinformation på flera språk, till exempel.

Ett annat exempel på bidrag/stöd är ju Kungliga Operan och nationalscenen Dramaten. De får stora stöd – och det ifrågasätts ju inte av borgerligheten.

Ett annat

18 december, 2014

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *