Tankar om Marco Polo hos Kublai Khan – den nya Netflixskapade serien

Skribent:

marcopolo

Girighet, svek, intriger och rivalitet – serien Marco Polo är baserad på den berömde upptäckarens äventyr som gäst i Kublai Khans hov, skriver Netflix om den nya serien som skapats direkt för Netflix,

Orange is the New Black och House of Cards har ju varit stora succéer. Frågan är om Marco Polo kommer att bli samma stora framgång.

I serien får vi följa den unge Marco Polo som följer med sin far som är handelsman via sidenvägen till Kublai Kahns hov i Kina. Kublai Khan eller som en del vill kalla honom Khubilai Khan är sonson till den stora fruktade Djingis Khan. Dessa mongoler lade under sig en stor del av Asien och krigade mot Kina för att lägga under sin denna nation och sedan vidare ut för att erövra hela världen.

Säsong 1 har nu släppts på Netflix. Säsong 1 består av tio avsnitt.

En stor fördel med Netflix är att streamingtjänsten alltid släpper hela säsonger av en serie på en gång. Många av deras konkurrenter, som HBO och C More, släpper oftast ett avsnitt i veckan. På så sätt blir HBO och C More mer traditonella tv-tjänster medan Netflix på ett helt annat sätt anpassat sig till den nya digitala tiden och kundernas/tittarnas önskemål om att själva kunna välja när och hur de ska se en serie.

Jag har bara hunnit se ett och ett halvt avsnitt när jag nu skriver detta. Delvis är det snyggt gjort och spännande och fascinerande. Det är intressant historiskt att följa händelserna. Samtidigt är det uppbyggd av en hel del klichéer som den blinde kampsportmästaren som slåss med en giftorm och det är som tv-kritikern i Aftonbladet skriver, väldigt mycket nakna asiatiska kvinnor.

TV-krönikan på Aftonbladet är inte särskilt imponerad och skriver:
”Marco Polo” är en skamlöst sexistisk serie, som likt en dreglande sexturist smaklöst dundrar på med sitt exploaterande av asiatiska kvinnokroppar.
”Marco Polo” är inte hopplös – men definitivt inte tillräcklig bra för att bli den tredje strike som Netflix verkligen behöver, så här ett bra tag efter 2013 års succédubbelmacka ”House of cards” och ”Orange is the new black”.

Medverkande:Lorenzo Richelmy, Benedict Wong, Chin Han
Skapare:John Fusco

13 december, 2014

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *