Nu har Sveriges första Internetmuseum öppnat

Skribent:

Internetkultur, politik, teknik och nostalgi i en salig blandning – den 4 december 2014 slog .SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur) upp portarna till Sveriges första Internetmuseum. Platsen? Internet så klart.

Ett pressmeddelande berättar:
På kort tid har internet förändrat både våra liv och samhället i grunden. Sverige är i dag ett av världens mest digitala länder. Men hur kom vi hit?

www.internetmuseum.se tas besökaren med på en resa genom internets historia i Sverige; från det första embryot i slutet av 70-talet via sent 90-tal då internet utsågs till årets julklapp och gemene man började surfa, fram till i dag då den genomsnittlige svensken är uppkopplad mer än 21 timmar i veckan.

– Vi vill ge besökarna både nostalgi, aha-upplevelser och ny kunskap. I vårt Internetmuseum ryms allt från den tidiga virala succén ”Ansiktsburk” till historien bakom KOM-systemet, med vars hjälp svenskar kunde koppla upp sig och skriva till varandra digitalt redan i slutet på 70-talet, säger Elisabeth Nilsson som är projektledare för Internetmuseum.

Museet består av en digital tidslinje med ett hundratal punkter där ljud, bild, film, text, intervjuer och fakta blandas (multimedia som man skulle sagt på 90-talet) för att få fram rätt känsla för de olika decennierna. Men det här är bara början.

– Vi vill bygga Internetmuseum tillsammans med de svenska internetanvändarna. Vi har gjort stommen, nu hoppas vi att besökarna ska tipsa oss om fler händelser, personer och föremål som borde finnas med på tidslinjen, säger Elisabeth Nilsson.

Några exempel på tidslinjepunkter

• 1978 – KOM-Systemet
1978 kan för första gången hundratals svenskar koppla upp sig mot en dator och skriva till varandra i så kallade ”möten”, lite som ett tidigt slags chattande.

• 1983 Björn Eriksen tar emot det första mejlet till Sverige
Två minuter över två på eftermiddagen, den 7 april 1983, tar Björn Eriksen emot det första mejlet över internet till Sverige.

• 1994 – Bildt och Clinton mejlar
Den 5 februari 1994 skriver Carl Bildt, som då är statsminister, ett mejl till USAs president Bill Clinton (och får också ett svar). Det är första gången som regeringschefer mejlar med varandra.

• 1996 – Internet utses till årets julklapp
Varje år utser Handelns utredningsinstitut årets julklapp. 1996 bestämmer man att det är internet som gäller – eller ett internetabonnemang, då.

• 2001 – Ansiktsburk/Hatten är din
En av de första svenska virala succéerna. Patrick Nyberg har ett kassettband med låtar på arabiska av artisten Azar Habib, som hans pappa köpt i Beirut många år tidigare. Han och hans vän Johan Gröndahl tycker att vissa av texterna låter lite som att de skulle kunna vara svenska ord, och skriver ihop versioner med svensk fonetisk text. En av dem får titeln ”Ansiktsburk”.

4 december, 2014

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *