Stop. Play. Rewind. – en häftig dansupplevelse med ett starkt budskap

Skribent:

benke_spr5_foto_mats_bcker

Stop. Play. Rewind. – The Monopoly Game
Idé, koreografi och scenografi: Fredrik Benke Rydman
Dansens Hus, Stora scenen, Stockholm
Premiär den 29 november 2014

Nio personer samlas på Dansens Hus stora scen. Alla är förväntansfulla, lite osäkra och vänliga mot varandra. Personerna som från början är enhetligt gråklädda byter snart till kläder som förstärker deras olika karaktärer. Liksom i en av televisionens dokusåpor har man samlat nio olika personligheter som ska spelas ut mot varandra.

När gruppen hittat en kub som symboliserar värden som de alla eftersträvar börjar kampen. Den ena efter den andra slås ut och får börja tjäna dem som är kvar på toppen.

Vi får åtnjuta en mängd coola dansnummer med skickliga dansare till suggestiv, nyskriven musik och med en spännande scenografi. Men föreställningen har också ett starkt budskap när den visar på människans strävan att få det bättre, även om det sker på andras bekostnad.

benke_spr2_foto_mats-bcker

När bara tre av deltagarna är kvar på topp blir föreställningen lik ett avsnitt av Idol, där publiken får chansen att rösta tillbaka en av de utslagna. Det får en att fundera. Vad är det för värderingar vårt samhälle bygger på när majoriteten av våra underhållningsprogram går ut på att deltagarna ska slås ut eller röstas bort tills det bara finns en vinnare kvar?

Men det finns ett hopp i föreställningen. Efter att den sista kvarvarande deltagaren skriker ut sin vinst i ångest börjar allt om igen. Och det ser ut som om det finns en alternativ verklighet, där deltagarna samarbetar i stället för att kriga med varandra.

Medverkande:
Idé, koreografi och scenografi: Fredrik Benke Rydman
Ljusdesign: Palle Palmé
Kostym: Lehna Edwall
Musik: Johan Liljedahl, Andreas Kleerup, Mando Diao, Vendela Palmgren med flera.
Produktion: Blixten & Co

Dansare:
Markus B. Almqvist
Maria Andersson
Lisa Arnold
Anton Borgström
Bianca Fernström
Martin Jonsson
Daniel Koivunen
Kenny Lantz
Ellen Lindblad
Anna Näsström
Fredrik Wentzel

Foto: Mats Bäcker

 

29 november, 2014

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *