Iransk filmfrossa på Stockholm filmfestival

iranskfilmfrossa

Under de senaste åren har Iran rest sig som ett av världens mest spännande filmländer, trots hård censur fortsätter filmare att trotsa regimen med filmer som inte bara kritiserar samhället utan också ställer frågor som utmanar våra tankar om oss själva. Stockholms filmfestival har satt ihop ett paket med tre av årets mest spännande iranska filmer.

TODAY AV REZA MIRKARIMI
Taxichauffören Youness i Tehran kommer av en händelse i kontakt med den unga gravida kvinnan Sedigheh som en dag efter nattskiftet sitter i hans taxi. Utan att yttra särskilt många ord skjutsar han in henne till sjukhuset och – i brist på familjemedlemmar som kan se efter henne – följer han henne till akuten. En berättelse om empati och ett avgörande möte för både Youness och Sedigheh.
8 november, 10.30, Zita 1

I’M NOT ANGRY AV REZA DORMISHIAN
Navid har kastats ut från universitetet i Teheran på grund av sina politiska åsikter, och hans brist på pengar håller på att kosta honom hans flickvän. Gränsande galenskap växer Navids ilska över ett samhälle som motarbetar både kärlek och aktivism – suveränt förmedlat i ett rasande kameraarbete. En film om en generations frustration och besvikelse över det samtida Iran.
8 november, 12.15, Zita 1

MELBOURNE AV NIMA JAVIDI
I Nima Javidis debutfilm ger sig ett ungt par iväg på en resa till andra sidan jorden, men de kommer inte längre än till farstun. Bara ett par timmar innan flyget till Melbourne avgår råkar Amir och Sara ut för ett tragiskt missöde som ställer tillvaron på ända. Innanför Teheranlägenhetens väggar utspelar sig ett drama som är angeläget över hela världen.
8 november, 14.15, Zita 1

26 oktober, 2014

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *