Sonen av Jo Nesbø – underhållande men skrämmande

sonen

Sonen
Författare: Jo Nesbø
Språk: Svenska Utgiven: 2014-10
Översättare: Per Olaisen
Formgivare: Mattias Boström
ISBN: 9789164204363 Förlag:
Piratförlaget

Den norske deckarförfattaren Jo Nesbø är en av världens storsäljare i kriminalhistorier. Han har sålt 23 miljoner böcker över hela världen och har toppat New York Times bästsäljarlista. Han har bland annat skrivit den internationella succéserien om Harry Hole. Sonen är Jo Nesbøs tolfte thriller. Men nu är det en thriller utan Harry Hole. Istället dyker det upp en kvinnlig polis, Kari, och en manlig, Simon, som bär huvudrollerna i den del av berättelsen som är polisen. Huvudkaraktären däremot är Sonny Lofthus som är en ung man som sitter i fängelse. Han är dömd för flera grova våldsbrott och mord, fast egentligen har han inte utfört dessa brott. Han har erkänt dem för att i gengäld vara garanterad heroin resten av sitt liv. Han förses med heroin dagligen, trots att han sitter fängslad.

Berättelsen är, som väl alla kriminalhistorier av Jo Nesbø, våldsam. Det är blodiga och grymma våldsbrott som sker. Jag blir rent av mörkrädd när jag läser den. Sonny Lofthus utnyttjas som syndabock för flera mord och utnyttjas av såväl kriminell maffia som kriminella poliser och politiker.

En dag får dock Sonny reda på att han blivit lurad. Förutsättningarna för att han gett upp hela sitt liv är falska och han tar på sig rollen som hämnare. Höga polischefer, fängelsechefer, framstående personer inom näringslivet såväl som ledare inom brottssyndikaten får se upp. En grym hämnare som inte räds något är ute efter dem. Alla onda och korrumperade är i riskzonen.

Det är fascinerande hur författaren kan få oss som läsare att sympatisera med en hämnare som utför så grymma mord på sin hämndturné.

Funderar på namnet på boken. Visserligen handlar det om en son – men jag tror det ligger fler associationer i namnet. Sonen, precis som guds son var utsänd för att rädda mänskligheten är Sonny Lofthus ute att förgöra det onda och på så sätt rädda det norska samhället, befria det norska samhället från korruption och ondska.

Deckaren eller berättelsen är spännande att läsa, jag har svårt att slita mig. Det är en typisk sådan bok som jag helst sträckläser. Eftersom flera av Nesbøs böcker nu börjat filmatiseras räknar jag kallt med att också denna kommer att bli film så småningom.

Nesbø har driv och flyt i sitt sätt att berätta. Det råder det ingen tvekan om. Men karaktärerna är rätt fyrkantiga. Antingen är de onda eller så är de goda, antingen är de rättskaffens eller så är de korrumperade. Det är ju inte direkt en bok jag läser för att lära mig mer om människors inre liv eller om existentiella frågor. Det är en underhållande bok och får mig att fundera på hur vi kan påverkas och faktiskt sitta och hålla med hämnaren som ju faktiskt begår rätt hemska handlingar. Och ibland skulle jag vilja göra samma sak med alla knarkhandlare.

Här har Expressen intervjuat Nesbø om boken.

Den 29 oktober kl 19 gästar Jo Nesbø Internationell författarscen på Kulturhuset i Stockholm för ett samtal med Lotta Olsson från Dagens Nyheter.

29 oktober, 2014

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *