Works med Cullbergbaletten – imponerande, skickligt, inspirerande

tones_bones

Works:
11th Floor av Edouard Lock, Tones & Bones av Stina Nyberg
Cullbergsbaletten
Premiär på Dansens Hus, Stockholm 17 oktober 2014

Hur förhåller sig toner och rörelser till varandra? Den svenska koreografen Stina Nyberg har forskat kring detta i sitt nya verk ”Tones & Bones”. Sex artister står på scen och spelar på slagverk och några digitala instrument, ljuden som kommer är inte traditionell synkroniserad njutbar musik utan bygger mer på rytm och ljudeffekter. Sakta lämnar en av artisterna sitt musikinstrument och börjar röra sig till ljuden. En efter en lämnar de medverkande dansarna musikavdelningen och rör sig till ljud.
Det är fascinerande och som kroppsrörelser talar det till känslor precis som ljud gör.

I programbladet till föreställningen berättas att ”Tones & Bones” är skapat genom ett arbete där de dansat halva dagarna och spelat musik den andra halvan.

Vad gruppen visar upp är inte ett synkroniserat samspel utan ett fritt flöde av fria, individuella kroppar. Att syftet inte är att det ska vara synkroniserat är uppenbart. Alla har på sig olika kläder med olika starka färger. En har en neongul t-shirt, en annan går i lila och någon i grönt. Ingen är likadan som den andra.

I programbladet skriver koreografen Stina Nyberg:
I en gemensam takt rör sig dans och musik genom de värdesystem, illustrationer och relationer de representerar på teatern och i världen. I denna professionella lek med konventioner tillåter vi oss att sjunga till vår egen dans.

Som alltid när det handlar om projekt med Cullbergbaletten är det oerhört skickliga dansare som utför momenten. Det är imponerande och det är starkt, jag liksom dras mot scenen och vill upp där också, vara med och röra mig.

Det är jätteintressant att detta dansverk visas tillsammans med den kanadensiske stjärnkoreografen Edouard Locks ”11th Floor” som är ett annat sätt att forska kring musik och rörelse/dans i samspel. Edouard Lock har skapa ett klassiskt passionsdrama inspirerat av 1950-talets jazz och film noir med specialskriven musik av kompositören Gavin Bryars. Fyra musiker spelar live på scenen; piano, bas, saxofon och dragspel.

Här får vi se något helt annat än Stina Nybergs vilda färger. Här är allt stramt, de manliga dansarna är iklädda svart kostym och de kvinnliga åtsittande svart klänning. Musiken är inspirerad och vuxen ur 1950-talets experimentella jazz.

Det är gediget och snyggt framfört med skickliga dansare och stark musik, en berättelse på flera plan om män och kvinnor och deras relationer.

11thfloorPå hemsidan för Dansens hus står det om 11th Floor:
Kostymören Ulrika van Gelder skapar kostymen till 11th Floor som blir ett elegant och sofistikerat kostymdrama med tio av Cullbergbalettens dansare. Kompositören, jazzmusikern och basisten Gavin Bryars har skrivit musik till ett flertal operor, stråkkvartetter, konserter, körer och skapat ett flertal instrumentella verk. Han har samarbetat med flera koreografer och regissörer, vid sidan av Edouard Lock, även Merce Cunningham och Robert Wilson.

Edouard Lock koreograferade redan vid 20 års ålder verk för flera kompanier i hemlandet Kanada. Lock grundade sitt eget kompani La La La Human Steps 1980 i Montréal och kompaniet fick internationella framgångar med storslagna helaftonsverk. Den flerfaldigt prisbelönade Lock fick sitt internationella genombrott 1985 med verket Human Sex och han har vid sidan av verk för andra kompanier också samarbetat med bland andra Louise Lecavalier, David Bowie och Frank Zappa. Han har skapat ett flertal filmer och överfört koreografiska verk till film, bland annat den mycket uppmärksammade och prisade Amelia , 2004. Lock räknas som en av de banbrytande superstjärnorna inom den moderna dansen.

Och jag håller med. Det är elegant och det sofistikerat och det är rent av mästerligt.

När jag sakta strövar hemåt efter att ha sett dessa två verk kan jag konstatera att jag helt hållet med om vad som arrangören själv skriver:
Samlingsprogrammet med titeln WORKS visar Cullbergbalettens bredd och briljans i två sinsemellan helt olika verk.

Foto i texten: Eduoard Lock
Foto överst: Carl Thunborg

17 oktober, 2014

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *