Skivrecension: Elin Ruth – Here Comes the Storm

elinruth_herecomesthestorm
Artist: Elin Ruth
Titel: Here Comes the Storm
Betyg: 4

Jag fastnade för Elin Ruth från första gången jag hörde något av henne. Då var hennes artistnamn Elin Sigvardsson. Hennes stämma som rymmer så mycket känslor, som får mig att höra och känna så mycket när hon framför sina låtar, var speciell redan vid debuten. Nu har hon sedan några album och turnéer tillbaka namnet Elin Ruth – och nu i höst har hon släppt sig sjätte album, ”Here Comes the Storm”. Och ja, det är en storm som drar fram genom spåret: det är ett starkt album som tar tag i lyssnaren direkt från förstaspåret ”Don´t Need Your Religion”.

Elin Ruth har en fot i bluesen och en i soulen och så pepprar och kryddar hon låtarna med poptoner. Hon har jämförts med artister som Mavis Staples, Bonnie Ratt, Linda Ronstadt och Eva Cassidy som alla kan konsten att vaska fram pärlor ur musikhistorien och göra dem till sina egna. Men med Elin Ruth är det en stor skillnad: hon har oftast skrivit sångpärlorna själv.

Låtarna på nya albumet skrev hon under något hon kallar sina ”vita månader” och då handlar det inte bara om att hålla sig helt från alkohol utan också från myllret i New York, där hon numer bor. Hon berättar i ett pressmeddelande:
– Jag stängde av den sociala kranen och tillbringade tiden i Queens. Gick promenader, pratade med min katt. New York pockar ständigt på uppmärksamhet och jag hade åkt med i karusellen och hamstrat intryck i flera år, men aldrig fått tillräcklig ro att stanna upp och faktiskt skapa.

Att hon tog sig denna tid att skapa är nog alla hennes fans glada över. ”Here Comes the Storm” är utan tvekan ett av årets bästa svenska album. För debutalbumet, som producerades av Lars Winnerbäck, fick hon Grammisnominering. Det kan du säkert bli nu igen.

Hennes starka stämma, så fylld av både ilska, frustration, lycka och skörhet – är helt perfekt till dessa låtar. Jag har svårt att välja vilka spår jag gillar bäst. Förstasingeln ”The Storm” är förstås en låt jag lyssnar på om och om igen, likaså förstaspåret”Don´t Need Your Religion”.

Elin Ruths musik är soul och blues i en särskilt blandning som jag vill ge ett eget namn, en helt egen kategori som bäst förklaras med två ord: Elin Ruth.

Albumet fick betyg 4 i Göteborgsposten.

9 oktober, 2014

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *