Dramatens vårnyheter 2015: Lina Leandersson i Vildanden, Lars Noréns Och ge oss skuggorna och Joy Division möter Sara Stridsberg

Skribent:

ochgeossskuggorna

Den 6 november släpps biljetterna till vårens föreställningar på Dramaten. Ett pressmeddelande berättar om vårens föreställningar:
Bland nyheterna märks Vildanden med Lina Leandersson från Låt den rätte komma in, Lars Noréns Och ge oss skuggorna med Lena Endre och Örjan Ramberg, en levande musikvideo med Joy Divisions låtar i översättning av Sara Stridsberg och pjäsen Vad är pengar? baserad på texter av SvD:s ekonomijournalist Andreas Cervenka. Dessutom blir Aki Kaurismäkis film Mannen utan minne teater, Shakespeares Trettondagsafton tar plats på Stora scenen och Unga Dramaten öppnar ett vattenlaboratorium.

Premiärer på Dramaten våren 2015:

Vintersolstånd
av Roland Schimmelpfennig
Ett mörkt och humoristiskt relationsdrama av en av vår tids mest framstående dramatiker, med urpremiär på Dramaten.

En ung familj firar jul med fruns mamma. Hennes besök brukar inte vara helt okomplicerade och det blir inte enklare av att hon nu har med sig en främmande man hon mött på tåget.

Vinterstolstånd, ett relationsdrama som fångar upp dagens politiska strömningar i Europa, är ett beställningsverk för Dramaten. Regisserar gör tidigare Dramatenchefen Staffan Valdemar Holm, som beskrivit pjäsen som ”en blandning av Lars Norén och Sunes jul”.

Den prisbelönte tyske dramatikern och regissören Roland Schimmelpfennigs pjäser har blivit översatta till fler än 20 språk och spelats i över 40 länder. Han har mottagit ett flertal utmärkelser, senast det prestigefyllda tyska Mülheimer Dramatikerpreis 2010.

Medverkande Johan Holmberg, Anna Wallander, Irene Lindh, Magnus Ehrner, Mattias Silvell
Regi Staffan Valdemar Holm
Scenografi och kostym Bente Lykke Møller
Urpremiär 17 januari 2015, Lilla scenen

Götgatan
av Kristian Hallberg
Södermalm 1948. Brinnande bilar, slagsmål med polisen, jazz.

En livrädd journalist sätter för första gången sin fot i den ökända stadsdelen Södermalm. Under ett par dygn före kravallerna på Götgatan våren 1948 upplever han fyra ungdomars kamp för att ta makten över sina liv och etablissemangets svar. Samtidigt försöker han förstå sin egen roll i dramat.

Götgatan är ett nyskrivet drama om konsten att stigmatisera en stadsdel. Uppsättningen är full av dans, sång och farlig musik från 1948 till 2014, körd genom ett jazzfilter.

För regin står Jens Ohlin, som på Unga Dramaten tidigare hyllats för uppsättningar som Rövare och Don Giovanni. Pjäsen är skriven av dramatikern Kristian Hallberg.

Götgatan blir Unga Dramatens första premiär i Dramatenhuset på Nybroplan efter flytten från Elverket.

I rollerna Maia Hansson Bergqvist, Sanna Sundqvist, Nanna Blondell, Eric Stern, Bahador Foladi, Shebly Niavarani
Regi Jens Ohlin
Scenografi SUTODA
Kostym Jenny Linhart
Musik Anna Haglund
Koreografi Roger Lybeck
Urpremiär 24 januari 2015, Målarsalen.

Trettondagsafton
av William Shakespeare
Shakespeares älskade förväxlingskomedi tar plats på Stora scenen. Olycklig kärlek, grymma dubbelspel och ett oförglömligt persongalleri är ingredienserna i denna klassiker som inte upphört att roa sedan urpremiären 1601. I rollerna ser vi bland andra Sofia Pekkari, Johan Rabaeus, Alexandra Rapaport och Lindy Larsson.

När Viola spolas i land efter ett skeppsbrott tar hon, utklädd till man, tjänst hos Hertig Orsino. Snart skickas hon för att å hans vägnar uppvakta hertigens älskade Olivia. Men det vill sig inte bättre än att Olivia istället blir förälskad i den förklädde Viola – som själv blivit förtjust i hertigen. Samtidigt åker Olivias högmodiga tjänare Malvolio på en elak blåsning av sina kollegor och Violas tvillingbror Sebastian, som inte vet att systern lever, får ett oförtjänt gott mottagande när han kliver in i handlingen.

För regin svarar Åsa Melldahl som regisserat både opera, teater och radioteater. Bland hennes mer uppmärksammade teateruppsättningar märks Höstsonaten och Utrensning på Stockholms Stadsteater och Köpenhamn på Dramaten. Hennes senaste operauppsättning var Shakespeares En midsommarnattsdröm på Läckö slott med musik av Benjamin Britten.

Medverkande Jacob Ericksson, Sofia Pekkari, Rasmus Luthander, Filip Alexanderson, Alexandra Rapaport, Jennie Silfverhjelm, Per Mattsson, Andreas T Olsson, Johan Rabaeus, Lindy Larsson, Bengt CW Carlsson, Rolf Skoglund, Sten-Johan Hedman
Musiker Göran Martling m fl

Regi Åsa Melldahl
Scenografi Bengt Gomér
Kostym Lena Lindgren
Premiär 5 februari, Stora scenen

Markisinnan de Sade
av Yukio Mishima
Se sex av landets främsta kvinnliga skådespelare på samma scen när Markisinnan de Sade inviger nya Elverket.

Markis de Sade sitter fängslad för sitt osedliga leverne och hans fru Markisinnan, hennes mor och syster och deras vänner har alla olika sätt att förhålla sig till hans gärningar. Vissa har till och med varit högst delaktiga i brotten. Markisinnan de Sade är en pjäs om hyckleri, normer, moral och passion hos en aristokrati i förfall.

Uppsättningen blir den första på Elverket efter att Unga Dramaten flyttat tillbaka till Dramatenhuset på Nybroplan.

Markisinnan de Sade har en gång tidigare satts upp på Dramaten, då av Ingmar Bergman 1989. Uppsättningen blev en stor succé som gavs 162 gånger, filmades för tv och bland annat gästspelade i New York.

Författaren Yukio Mishima är en av de viktigaste japanska 1900-talsförfattarna, och han är lika omtalad för sin litteratur som för sitt privatliv och sina högerextrema åsikter. Han tog sitt liv genom att begå rituellt självmord, seppuku, efter ett misslyckat statskuppsförsök.

Medverkande Maria Bonnevie, Marie Göranzon, Elin Klinga, Livia Millhagen, Mia Benson, Ana Gil de Melo Nascimento
Regi Stefan Larsson
Scenografi Rufus Didwiszus
Kostym Nina Sandström
Premiär 14 februari 2015, Elverket

H2O
av Fundus Theater
Varför blir man blöt av vatten? Finns det is som inte smälter? Och finns det saker som är flytande fast än vi inte märker det?

H2O är en nyfiken, fantasifull och spännande föreställning om vätskor. Vi får följa med två forskare, som pratar både engelska och svenska, in i ett lekfullt och annorlunda laboratorium fullt av experiment och överraskande idéer.

Regissör är Agneta Ehrensvärd, konstnärlig ledare på Unga Dramaten. I H2O låter hon barnen uppleva vattnets underbara värld på oväntade sätt.

Medverkande Emma Broomé, Olle Jernberg
Regi Agneta Ehrensvärd
Scenografi och kostym Ulla Dahlström
Ljus Emma Weil
Premiär 14 februari 2015, Unga Dramaten/Målarsalen

Mannen utan minne
av Aki Kaurismäki
mannenutanminneEfter att just ha klivit av tåget i den stora staden råkar V ut för en svår olycka. När han mirakulöst vaknar upp minns han ingenting om sig själv. Vem är han? Var kommer han ifrån?

Utan identitet börjar V ett nytt liv i samhällets utkant, fattigt och eländigt men inte utan ljusglimtar. Han träffar nya vänner, en ny kärlek och upptäcker musiken. Så småningom börjar hans riktiga identitet komma ikapp honom, men vill han verkligen ha sitt tidigare liv tillbaka?

På scenen medverkar bandet Tonbruket som även står för musiken till föreställningen. Regisserar gör Nadja Weiss. Hon har tidigare på Dramaten satt upp Törst, Nico – Sphinx of Ice och Undertiden.

Medverkande Andreas Rothlin Svensson, Hulda Lind Jóhannsdóttir, Reuben Sallmander, Marie Richardson, Peter Perski, Jan Waldekranz, Nina Fex, Johan Lindström, Martin Hederos, Dan Berglund, Ola Hultgren
Musik Tonbruket
Regi Nadja Weiss
Scenografi och kostym Mikael Varhelyi
Ljus Ellen Ruge
Peruk och mask Lena Bouic-Wrange
Premiär 5 mars 2015, Lilla scenen

Vad är pengar?
av Andreas Cervenka och Magnus Florin
En ung man dras till bankvärlden. Han lockas av guldtackor i källarvalvet och vita elefanter på skrivborden. Men snart upptäcker han att bankväsendet inte är så solitt som det först verkade.

Vad är pengar? är en absurd och rolig pjäs om något som präglar allas liv, men som ingen egentligen verkar förstå: Världsekonomin. Hur blir pengar till? Hur vet man vad pengarna är värda?

Pjäsen består av texter av SvD:s ekonomijournalist Andreas Cervenka, som hyllats för sitt begripliga sätt att närma sig ekonomins mest grundläggande frågor och utdrag ur Magnus Florins bok Cirkulation. Regisserar gör Ellen Lamm, som tidigare på Dramaten bland annat regisserat succéföreställningen Brev från Eric Ericson.

Medverkande Simon Reithner, Emma Mehonic, Peter Engman, Danilo Bejarano, Kicki Bramberg, Johan Holmberg
Dramatisering och regi Ellen Lamm
Scenografi Sören Brunes
Ljus Torkel Blomkvist
Koreografi Aleksandra Czarnecki Plaude
Peruk och mask Mimmi Lindell
Urpremiär, 14 mars 2015, Elverket

Och ge oss skuggorna
av Lars Norén
Ingen pjäs är mer förknippad med Dramaten än Eugene O’Neills självbiografiska Lång dags färd mot natt, som fick legendarisk urpremiär på Stora scenen 1956 och testamenterades till teatern av författaren. Och ge oss skuggorna är Lars Noréns pjäs om nobelpristagaren O’Neill, skrivandet och ensamheten.

Familjedramat utspelar sig en oktoberdag 1949 i Eugene O’Neills hus på Atlantkusten. Författaren firar födelsedag tillsammans med sina två vuxna söner från två olika förhållanden och sin nya hustru. Frun och sönerna lever i skuggan av den litterära giganten, Nobelprisbelönad och upphöjd men ångestdrabbad och plågad. Hans stora mästerverk har ännu inte nått sin publik.

Regissören Vibeke Bjelke har ett speciellt förhållande till Lars Noréns dramatik och har tidigare regisserat en rad av hans pjäser, varav flera urpremiärer. Hon hyllades för sin uppsättning av Noréns Som löven i Vallombrosa på Dramaten 2013 och är säsongen 2014-2015 aktuell med Tjechovs Måsen.

Och ge oss skuggorna hade urpremiär på Dramaten 1991. Nu är den tillbaka på Stora scenen med Örjan Ramberg och Lena Endre som Eugene O´Neill och hans hustru Carlotta och Thomas Hanzon och Erik Ehn som O’Neills söner.

Medverkande Örjan Ramberg, Lena Endre, Erik Ehn, Thomas Hanzon m fl.
Regi Vibeke Bjelke
Scenografi och kostym Mari í Dali, Steffen Aarfing
Premiär 26 mars, Stora scenen

Vildanden
av Henrik Ibsen
Anna Pettersson hyllades för sin uppsättning av Strindbergs Fröken Julie på Strindbergs Intima Teater 2012. Nu regisserar hon Vildanden i en visuell och våldsam nytolkning av Ibsens klassiker.

Vad döljs bakom det välpolerade språket i Ibsens mästerverk? Genom vems blick ser vi händelseförloppet? Och vems sanning är det som styr våra liv?

En offrad dotter. Uppgörelser mellan fäder och söner. Livslögner, utanförskap, skam och begär.Familjen Ekdal är fattiga och på många sätt beroende av ortens rike man Grosshandlare Werle. Men de håller ihop och älskar varandra. I alla fall fram tills dess att Werles son Gregers bestämmer sig för att avslöja sin fars hemligheter och därigenom slå sönder de strukturer som hittills har styrt familjernas liv.


I rollen som Hedvig ser vi Lina Leandersson som fick sitt stora genombrott som barnvampyren Eli i filmen Låt den rätte komma in. Nu gör hon Dramatendebut.

Anna Pettersson är regissör, skådespelare och doktorand vid Stockholms dramatiska högskola. För Fröken Julie fick hon 2012 TCO:s kulturpris, Svenska Teaterkritikernas pris och 2013 DN:s kulturpris.

Medverkande Hans Klinga, Hannes Meidal, Per Svensson, Thérèse Brunnander, Lina Leandersson, Pontus Gustafsson, Magnus Ehrner, Pierre Wilkner
Regi och scenografi Anna Pettersson
Kostym Lisa Hjertén
Premiär 23 april, Lilla scenen

Kärleken kommer att skilja oss åt
av Joy Division i översättning av Sara Stridsberg
Upplev Joy Divisions musik som en levande musikvideo. Sju av bandets låtar, översatta till svenska av författaren Sara Stridsberg, framförs och gestaltas på scen i en livemusikföreställning med visuella tolkningar.

Joy Division var ett av sin tids absolut mest inflytelserika band, trots att de bara hann spela in två album innan sångaren Ian Curtis tragiskt tog sitt liv 1980. Bandet har aldrig upphört att locka nya fans och deras melankoliska musik fortsätter att leva och påverka. På Dramaten hörs Joy Divisions låtar i nya arrangemang som lyfter fram melodier och texter.

Grammisbelönade bandet Tonbruket spelar live tillsammans med skådespelarna Andreas Rothlin Svensson, Sanna Sundqvist, Maia Hansson Bergqvist, Eric Stern och Nina Zanjani.

Sara Stridsberg, författare och dramatiker, har uppmärksammats för pjäser som Valerie Solanas ska bli president i Amerika, Medealand och Dissekering av ett snöfall. Hon är också aktuell med romanen ”Beckomberga. Ode till min familj”. Hon har belönats med bland andra De Nios vinterpris, Doblougska priset från Svenska Akademien och tidningen Vi:s litteraturpris.

Tonbruket består av Dan Berglund, Martin Hederos (från The Soundtrack of Our Lives), Ola Hultgren och gitarristen Johan Lindström (från Per Texas Johanssons band). Bandet belönades med en Grammis för ”Årets jazz” vid Grammisgalan 2014.

Föreställningen är en Dramaten&-produktion.

Medverkande Andreas Rothlin Svensson, Sanna Sundqvist, Maia Hansson Bergqvist, Eric Stern, Nina Zanjani
Musiker Tonbruket: Johan Lindström, Martin Hederos, Dan Berglund, Ola Hultgren
Idé och koncept Sally Palmquist Procopé, Mats Sahlström, Stefan Johansson
Regi Sally Palmquist Procopé
Scenografi Mats Sahlström
Musikaliskt arrangemang Stefan Johansson i samarbete med Tonbruket
Premiär 13 maj, Lejonkulan

7 oktober, 2014

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *