Premiär på Stockholms stadsteater för föreställning om diplomaten som räddade Paris

Skribent:

diplomati

Den svenske generalkonsuln Raoul Nordling tog saken i egna händer för att rädda Paris från total ödeläggelse i andra världskrigets slutskede. I Sverige är han trots detta så gott som okänd medan han i Frankrike fått såväl äretiteln ”Mannen som räddade Paris” som hedersmedborgarskap. Och till följd av fransmannen Cyril Gelys pjäs om Nordling Diplomati – som gått för utsålda hus de senaste åren i Paris – har Nordling fått ny aktualitet. Filmversionen gick nyligen upp på biografer runt om i världen. Nu sätter Kulturhuset Stadsteatern som första teater utanför Frankrike upp pjäsen. Premiär 19 oktober på Lilla scenen. Samma dag öppnar även en utställning om Raoul Nordling i Lilla galleriet.

Ett pressmeddelande berättar:

Paris augusti 1944. Den tyska ockupationen kan snart vara över. Men först ska Paris sprängas i luften. Det är den direkta ordern från Adolf Hitler till general Choltitz.

Choltitz är på sitt rum på hotell Meurice. Allt är förberett. Choltitz behöver bara lyfta luren så detonerar x antal bomber runt om i Paris. Inte en bro, inte ett monument kommer finnas kvar. Tre miljoner parisare kommer dö.

Vad Choltitz inte vet är att den svenske diplomaten Raoul Nordling är på väg till hotellet. Han tänker sätta stopp för ödeläggelsen av Paris. På sitt alldeles egna sätt.

Diplomati är baserad på den sanna historien om Raoul Nordling (1882–1962), Sveriges dåvarande generalkonsul i Paris. Han spelade en viktig roll i relationerna mellan Sverige och Frankrike och är särskilt känd för sin avgörande insats i befrielsen av Paris 1944. Han förhandlade personligen med general von Choltitz, då tysk militärguvernör i Paris, i syfte att övertala honom att inte utföra Hitlers uttryckliga order att förstöra den franska huvudstaden. I Frankrike har Nordling hjälteförklarats och hedrats på en rad olika sätt, bland annat har han fått ge namn åt ett torg och blivit hedersmedborgare. I Sverige var mottagandet det motsatta. Nordling läxades upp av kung Gustaf V och statsminister Per Albin Hansson för att han gått emot Sveriges neutralitetspolitik. Och åsikterna går isär om hur avgörande Nordlings roll var i befrielsen av Paris. I Sverige är han relativt okänd och har inte heller fått den hjältestatus han har i Frankrike.
– Det är typiskt oss svenskar att inte ge erkännande åt dem som förtjänar det. Det ligger inte för oss att vifta med våra fanor. Dessutom var Nordling född i Frankrike. Sen ska man inte glömma att hela frågan om befrielsen av Paris är starkt politiserad. De Gaulle ville inte prata med Nordling och ville själv ta åt sig äran. Svenska UD gillade inte heller Nordling som handlade på eget bevåg. Nordling frågade inte UD om lov innan han agerade, säger Philip Zandén som regisserar uppsättningen på Kulturhuset Stadsteatern.

I huvudrollerna ser vi Tomas Bolme som Nordling och Allan Svensson som den nazityske generalen Choltitz.

– Det är två världar som möts och ställs mot varandra: Nordling är diplomat och Choltitz är militär. Nordling riskerar sitt liv när han ser till att hamna öga mot öga med Choltitz för att rädda Paris. Och Choltitz riskerar sitt och hela sin familjs liv om han låter bli att lyda ordern från Hitler om att spränga hela Paris i luften, säger Philip Zandén.

– Det handlar om en enskild människas mod – och det gäller för dem båda. Var går gränsen för lydnad, när måste man börja lyssna på sitt eget samvete? Kan man göra rätt fast man gör fel? Om jag bryter mot reglerna blir det rätt då? Och vad händer med mig då? Samvetets röst kontra plikten. Det här är en politisk och moralisk thriller om hur en människa måste byta åsikt när han är utsatt för press. Choltitz måste ge efter och släppa på sina principer. Man behöver inte vara en general i krig för att känna igen sig i det, säger Philip Zandén.

Cyril Gelys pjäs hade urpremiär på Théâtre de la Madeleine i Paris, 2011 och har setts av 175 000 personer. Volker Schlöndorffs filmatisering hade svensk biopremiär nyligen med André Dussollier och Niels Arestrup i huvudrollerna, samma som i teaterföreställningen.

– Jag är väldigt glad att Diplomati sätts upp i Sverige, Raoul Nordlings hemland. Jag ser det som en blinkning till historien, säger Cyril Gely som kommer att vara i Stockholm i samband med premiären här på Kulturhuset Stadsteatern.

Samma dag som premiären öppnar även utställningen ”Svensk diplomat – fransk hjälte: Raoul Nordlings privata arkiv” i Lilla galleriet (mittemot Bibliotek Plattan). Utställningen innehåller fotografier, brev och objekt ur Nordlings privata arkiv.

Raoul Nordlings memoarer ”Sauver Paris. Memoires du consul de Suède (1905-1944)” från 2002 kommer ut i svensk nyutgåva lagom till premiären.

DIPLOMATI
Premiär 19 oktober på Lilla scenen

Av Cyril Gely
Översättning Lars Lind
Regi Philip Zandén
Scenografi Lars Östbergh
Kostym Annsofi Nyberg
Ljus Alarik Lilliestierna
Mask Anna Jensen Arktoft

I rollerna
Dietrich von Choltitz Allan Svensson
Raoul Nordling Tomas Bolme
Werner Ebernach Shanti Roney
Helmut Mayer Johan Hafezi
Hans Brensdorf Hannes Alin
Hans Brensdorf Balder Ljunggren

30 september, 2014

Det här inlägget har 1 kommentar.

 1. privat skriver:

  hej!
  jagf är lärare i Paris Sorbonne och forskar om detta ämnet. vill man ha en kritisk synpunkt, glömma film romantik, teater fantasi och bara handla med historiska fakta kan man gaa till:
  http://rue89.com-culture/2014/03/04raoul-nordling-consul-suedois
  flera artiklar kommer snart ut i Frankrike
  jacques Privat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *