Dramaten ger Hans och Greta i rolig och läskig tolkning av Martina Montelius

Skribent:

hansochgreta_dramaten

Fredag den 17 oktober är det urpremiär för Hans och Greta på Unga Dramaten. Dramatikern Martina Montelius version av Bröderna Grimms klassiska saga är en berättelse om att växa upp utan pengar till glass på utflykten, om syskonskap och om hur beroende föräldrar är av sina barn.

Ett pressmeddelande berättar:
– Martina Montelius har skrivit en version av sagan som gör att det går att identifiera sig med såväl barnen som blir lämnade för att dö i skogen, som med den sönderstressade och panikslagna mamman och pappan som sätter ut dem där. Pjäsen har ett poetiskt språk och är både nattsvart och skitrolig, säger regissören Sally Palmquist Procopé.

Hans och Gretas föräldrar har inga pengar. De har inte längre råd med några barn. Så nu har de bestämt att de ska lämna Hans och Greta att dö i skogen. Men Hans och Greta lägger sig inte bara ner och dör hursomhelst. De tänker fortsätta leva! En hjälpsam duva tipsar om en tant som bor långt in i skogen, alltid bjuder på mat, har ett hus byggt av godis och älskar barn. De går dit, men tanten visar sig vara elakare och hungrigare på barn än vad duvan berättat.

Regissören Sally Palmquist Procopé har på Unga Dramaten tidigare satt upp Lilla stormen. Hon har varit verksam på UngaTur/Turteatern, är knuten till Orionteatern och har även arbetat för Malmö Opera och Kungliga Operan.

Martina Montelius är dramatiker, regissör och konstnärlig ledare för Teater Brunnsgatan Fyra. Hon blev känd för den breda publiken genom sin medverkan i På spåret i SVT 2013 och var en av årets sommarvärdar i P1. På Unga Dramaten var hon senast aktuell med Mira går genom rummen 2011, som hon både skrev och regisserade.

Greta Maia Hansson Bergqvist
Hans Rasmus Luthander
Pappan Eric Stern
Mamman/Häxan Sanna Sundqvist

Regi Sally Palmquist Procopé
Scenografi Mats Sahlström
Kostym Jonna Bergelin
Peruk och mask Veronica Liljeblad
Musik och ljud Stefan Johansson
Ljus Raimo Nyman

Urpremiär 17 oktober 2014, Elverket.
Speltid cirka 1 timme och 30 minuter utan paus.
Från 7 år

28 september, 2014

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *