Wonderland/Wasteland – välkommen till underjorden – recension

Skribent:

wonderland

Wonderland/Wasteland – välkommen till underjorden
Göteborgsoperan
Premiär 20 september 2014

På premiären av GöteborgsOperans första dansprogram för hösten – Wonderland/Wasteland – välkommen till underjorden – bjöds vi på en dansuppvisning av aldrig skådat slag.

I första akten – A´s Adventures – tar koreografen Anton Lachky oss ner i vårt undermedvetna. Mezzosopranen Lena Haselmann gör Malena Ernman rättvisa, hon både sjunger och agerar tillsammans med dansarna i GöteborgsOperans Danskompani. Dirigenten Max Renne med orkester framför både Mozart, Bach, Haydn. Här finns allt det vi varken vågar eller får lov att visa offentligt – socialt oacceptabla känslor och begär (homosexualitet, onani, fisningar, badkar, toalett, sex med annan partner, smekningar). Det är högt och fysiskt tempo, akrobatik och vighet med höga hopp.

I Wonderland/Wasteland (andra akten) finns en tom och övergiven industrilokal – ett ödeland. Någon tappar växter från ett burspråk. Surrealism och svårförståelse lämnar spår från koreografen Ina Christel Johannesen. Spår av konsumtionshets, vad vi lämnar efter oss i jakten på våra drömmar, vår politiska framtid? ”What goes around, comes around.” Musiken i bakgrunden, från belgiska Stray Dogs, ger känsla av Afrika.

Fram till 26 oktober ges föreställningen. Jag tyckte 2 ½ timme, inklusive paus, gick fort. Det är en dansföreställning som är annorlunda och medryckande med klassisk och modern musik och en suverän orkester och en danstrupp med gång ner i spagat som får en att undra hur mycket kroppen klarar av – det är inte enkelt att gå ner i spagat! Den är rolig och vacker och främmande och den ger mersmak – GöteborgsOperans Dansgrupp är fenomenal.
Text: Katarina Bredberg

A’s Adventures
Koreografi Anton Lachky 
Dirigent Max Renne 
Scenografi och kostymdesign: graa hverdag as/Kristin Torp 
Ljusdesign: Kyrre Heldal Karlsen
Sångsolist: Lena Haselmann 
Koreografassistent: Tilman O’Donell, Eleonore Valere
Pianist: Bernard Matracki 
Dansare: Anna Altès, Delphine Boutet, Jim De Block, Nigel Campbell, Simone Deriu, Andrzej Glosniak, Jenna Fakhoury, Mai Lisa Guinoo, Pascal Marty, Jonathan Savage, Ekaterina Shushakova, Oleg Stepanov, Lee-Yuan Tu, Danielle de Vries, Arika Yamada, Ingeborg Zackariassen. Statist: Jonnie Strömberg
GöteborgsOperans Orkester

Wasteland
Koreografi: Ina Christel Johannessen 
Musik skriven och framförd av: Stray Dogs 
Scenografi och kostymdesign: graa hverdag as/Kristin Torp 
Ljusdesign: Kyrre Heldal Karlsen
Koreografassistent: Stephan Laks
Dansare: Astrid Boons, Maria Chiara Mezzadri, Jérome Delbey, Matthew Foley, Erik Johansson, Toby Kassell, Janine Koertge, Maxime Lachaume, Fan Luo, Dorotea Saykaly, Satoko Takahashi, Heather Telford, Ján Špoták, David Wilde 

21 september, 2014

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. Ann Hesselbom skriver:

    Blev nyfiken så jag hittade bifogat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *