Tragikomiska operan Xerxes med Ernman ger anledning att besöka Artipelag

Skribent:

Xerxes

Xerxes av Händel
Artipelag, Värmdö
Premiär den 12 september 2014

Xerxes, en av Händels många italienska operor, ges på Artipelag – den privat uppförda konsthallen på Värmdö, som bara med sitt vackra läge är värd ett besök.

Den gamle perserkonungen Xerxes roll är skriven för en kastratsångare men utförs numera oftast av en kvinnlig sopran, i denna uppsättning av Marlena Ernman. Andra kända artister är Loa Falkman i rollen som tjänaren Elviro, Kerstin Avemo som intrigmakerskan Atalanta och den enastående australiensiska countertenoren, David Hansen som Xerxes bror Arsamene. Musiken framförs av den utsökta barockorkestern Ensemble Matheus från Frankrike.

Operan är en intrikat blandning av tragedi och komik. Den komplicerade kärleksaffären mellan Xerxes, hans bror och de två systrarna är svårgenomskådad. Allt tycks gå överstyr och man väntar ett tragiskt slut, som dock blir ett samförstånd och en lycklig förening. Komik var ovanligt i de tidigare operorna – Xerxes skrevs 1738 och blev faktiskt ett fiasko, troligtvis eftersom publiken inte var van vid komiska inslag i seriösa operor. Operan var borta från scenerna i närmare 200 år och kom fram på repertoaren först på 1920-talet igen.

Men denna föreställning är så långt ifrån ett fiasko man kan komma. Uppsättningen är utsökt, samspelet mellan orkester och sångare fungerar perfekt. Man måste också beundra den fina teknik och precision med vilken sångarna genomför de långa och komplicerade arior som operan består av. Alla sångare utan undantag har också en enastående förmåga att i sina rörelser och röster ta fram det komiskt skämtsamma i Händels buffopartier i sitt agerande.

Det hela utspelas på en scen bestående av ett vågigt underlag med ett endast ett träd – det träd som Xerxes skulle vara förälskad i – som scendekor. Scenerier från dag och natt projiceras på väggarna gör framställningen fascinerande och effektfull i sin enkelhet.

Man sjunger på italienska. Viktiga partier av texten projicieras på svenska, vilket är nödvändigt för förståelsen. Möjligtvis skulle mer text ha kunnat översättas för att man enklare ska kunna förstå den komplicerade intrigen, men det är endast en liten invändning. Sammanfattningsvis måste sägas att det är en föreställning som verkligen är värd ett besök.

Medverkande: 
Xerxes – Malena Ernman,
 lviro – Loa Falkman,
 Atalanta – Kerstin Avemo
, Arsamene – David Hansen, 
Romilda – Hanna Husáhr, 
Amastre – Ivonne Fuchs
, Ariodate – Jakob Zettner
Dans & koreografi – Sara Larsson Fryxell
Orkester – Ensemble Matheus
Dirigent – Jean-Christophe Spinosi
Regissör – Lars Rudolfsson
Scenograf – John Engberg
Producenter – Blixten & Co. och Northern Grace AB

19 september, 2014

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *