Skivrecension: Downhill Bluegrass Band – Wonderland

wonderland

Artist: Downhill Bluegrass Band
Titel: Wonderland
Betyg: 3

Wonderland är bluegrassbandet Downhills femte album. Albumet är ett genomarbetat album downhillsom har precis det som äkta bluegrass ska ha, det är medryckande musik och det har stark influens av både blues och country, utöver bluegrass förstås.

På albumets enda helt instrumentala spår märks också inspiration av svensk folkmusik. För övrigt är det en starkt bluegrassalbum med mycket sång. Jag imponeras stort av de skickliga musikerna, i synnerhet banjon.

Downhill Bluegrass Band är ett av Sveriges mest framstående bluegrassband. De är välkända i bluegrasskretsar både här i Europa och i USA, där de gjort flera turnéer. De har blivit inbjudna och uppträtt vid IBMA (International Bluegrass Music Association) i Nashville flera gånger på grund av sin utmärkta spelskicklighet, sitt unika sound och låtskriveri.

I ett pressmeddelande står det att man i Downhills musik kan höra att det finns likartade geografiska och kulturella förutsättningar i gruvdistrikten i Appalacherna, där bluegrassen har sin hemvist, och i Bergslagens gruv- och bruksorter, där bandet har sin hemort (Avesta/ Torsåker). Bluegrass är företrädesvis arbetarklassmusik, som traditionellt har speglat påvra vardagsförhållanden på gruvorter och på landsbygden. Man refererar sedan 1940-talet till det hårda arbetet i gruvorna eller på fälten, till naturen och det enkla livet i familjens härd, till svartsjukedraman och fängelsevakter, och till kampen mellan Gud och Djävulen. I Downhills musik finns mycket av dessa ämnen representerade, texter och musik speglar livet här och idag, men med en medvetenhet om traditionen.

Betyg 3 betyder en bra skiva, men duktiga musiker som gör ett gediget framträdande på inspelningen, med imponerande flinkhet med instrumenten och när banjon tar fart går det inte att stå still, mina fötter sätter igång och stampar takten och vill dansa. Anledningen till betyget inte blir ännu högre är att musiken är lite jämntjockt i sin helhet, flera sånger är väldigt lika varandra. Som helhet är albumet inte jättespännande. Det är bra bluegrass, absolut. Ett album värt att lyssna på, utan tvekan. Men inte något mästerverk. Nu tycker jag inte att ett band behöver prestera mästerverk jämt heller. För den som gillar bluegrass är Downhill ett bra band och albumet Wonderland värt att lyssna på, utan tvekan. Många gånger. Det är också ett album som växer med fler lyssningar.

Bandets medlemmar idag är Jonas Kjellgren (mandolin & sång), Mikael Grund (gitarr & sång), Kenneth Kjellgren (banjo), Kajsa Kjellgren Westin (kontrabas & sång), Nicke Widén (dobro) och Erik Gunnars Risberg (fiol).

Bandets hemsida: www.downhill.nu
Downhill på Facebook: https://www.facebook.com/DownhillBluegrassBand

25 augusti, 2014

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *