Ack Sverige du sköna, utställning av Elisabeth Ohlson Wallin visas på Galleri Kontrast

Skribent:

Skansen400

ACK SVERIGE DU SKÖNA av Elisabeth Ohlson Wallin visas på Galleri Kontrast 23 augusti – 28 september 2014.
Vernissage är det lördag 23 augusti kl. 12-16.

Ett pressmeddelande berättar:
”Det är ett grundackord av moll som på vägen förvandlas från folkvisa till punk. Det är den starkaste fotografiska Sverigeskildringen på 20 år. Lika viktig som sensationellt bra.” – Så skriver Johan Malmberg på Helsingborgs Dagblad om Elisabeth Ohlson Wallins nya bok, ”Ack Sverige” du sköna, som släpptes på Sveriges nationaldag i år. Nu visas ett urval av bilderna som utställning på Galleri Kontrast.

För första gången visar nu Elisabeth Ohlson Wallin fullt ut sina dokumenterande kunskaper.
”Ack Sverige du sköna” skapades mellan år 2011 och 2014. Bilderna berättar historier om de människor vars liv vi sällan tar del av, de öppnar dörrar till det vi inte väljer att se, de får oss att reflektera över hur Sverige ser ut idag.

Elisabeth Ohlson Wallin började arbeta som pressfotograf och kopist 1980 på tidningar som Göteborgstidningen och Aftonbladet. Året 1998 skapade hon sin första fotoutställning ”Ecce Homo”, som visade Jesus bland HBTQ personer. Utställningen fick påven att ”bannlysa” bilderna och polisen fick arbeta hårt med att skydda allmänheten från bomhot och demonstrationer. Ecce Homo är listad av Times magasin som ett av världens 20 mest farliga verk. Ohlson Wallin har fortsatt att skapa utställningar som tar upp frågor som demokrati och mänskliga rättigheter – ”In Hate we trust”, ”Jerusalem”, ”Älskade Tjack Hora”, och ”South Africa via dolorosa” – ser vi bilder där hon likt en regissör arrangerat varje detalj och uttryck.

Under åren har Elisabeth också arbetat med uppdrag för stora magasin där hon förevigat allt från Cornelis Vreesvijk till Pussy Riot. Verk av henne har blivit inköpta av Gripsholms slott, Riksdagen och Rosenbad. Hon har mottagit Arbetets Museums fotografiska pris för arbetet med utställningen In hate we trust 2007. QX Gay Gala har också gett henne flera priser genom åren för hennes arbete för HBTQ personers rättigheter.

Nu är hon alltså tillbaka där hon startade med att skildra Sverige utan regi.

14 augusti, 2014

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *