Way Out West: Mapei lika perfekt som en stänkare i krysset

Skribent:

mapei1

Mapei, Linné
Way Out West 8 augusti 2014
Betyg: 5

I sommar har en kritikerdebatt rasat i kvällspressen, vars bakgrund är att Kjell Häglund reagerade på vad han ansåg vara oberättigat höga betyg till nyproducerad svensk populärmusik. Trots att jag kan instämma i hans huvudtes, går jag på instinkt och delar ut en fullpoängare till en förmåga vars karrär ännu är i sin knoppning. Inför ett fullsmockat ljublande tält bjöd Mapei — med två otroligt duktiga musiker samt två expressiva dansare — på en fulländad intensiv orgie. Fick vara med om ett soulparty som golvade mig som är född på 50-talet och älskar genuin svart musik.

Mapei föddes i USA av mamma från Liberia och med Stockholm som bas står hon sig väl i den internationella konkurrensen. Kan inget mer om 28-åringens biografi eller varför hon inte blivit mer uppmärksammad hos en större krets. Faktum kvarstår: Hon var enastående på att blanda rap med smäktande soul, ibland skiftade hon till att göra funkigare sånger. Kvinnan är utrustad med skimrande mäktiga röstresurser och hon känns äkta helt igenom. Hon behöver inte liknas vid eventuella förebilder. Utgår från att hon är kapabel till fler mästerverk i paritet med hennes megahit Don´t wait.

I introt till showen får vi trumsmatter, cymbaler och klockljud. Sedan brakar det loss och stämningen blev elektrisk. Undrar om hon har åstadkommigt något motsvarande tidigare eller om samspelet på scen och det omedelbara gensvaret i tältet helt enkelt var livekänslan när den är på topp. I en låt där refrängen löd I´ve been here before avrundade basisten på ett mycket elegant sätt. För en gångs skull var ljudet ypperligt balanserat och de för mig okända musikerna kunde blomma ut, fäste mig vid hur sammansvetsade de var. Blir nästan rörd av att minnas hur raffinerade de var, hur smarta de var som undvek att fläska på på fel ställen. Basisten spelade förresten också keyboarrds emellanåt. Extranumret var ett sanslöst hiphop-fyrverkeri. Mapai i hatt och med färgglad dräkt sa sig vara supernöjd med WOW, minst lika nöjda var vi som fick ynnesten att uppleva en sällsynt livsbejakande konsert.

Text: Mats Hallberg

9 augusti, 2014

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *