Stockholm Folk Festival: Symphonic Stomp ger svensk folkmusik en helt ny dignitet

Skribent:

folkfestivaldag2

Symphonic Stomp, Stockholm Folkfestival
8 augusti 2014
Betyg 5

Vad är en bättre bakgrund än den svenska sommaren, dagen som övergår mot kväll när Gävlesymfonikerna under ledning av Karl-Johan Ankarblom gjorde sitt uruppförande av “Symphonic Stomp”. En entusiastisk publik hyllade med stående ovationer musiker och dirigent.

Helt klart ger det här svensk folkmusik en helt ny dignitet. Att välja ut sjutton låtar ur den svenska spelmansmusiken och arrangera den för en symfoniorkester är ett vågstycke. Ett vågstycke som blivit fullständigt över förväntan.

Overtyren “Hins kall från Hårga”, har ett lågmält och ödsligt intro, som när Görgen Antonsson med sin fiol kommer in öka i tempo och stegras till en muskaliskt sprakande dans för att sedan mjukt glida övervtill “Djefulsdansen”. Jag har tidigare recenserat skivan som jag anser är årets bästa utgivning av folkmusik. Men att se det live, höra det live är något helt annat. Hela orkestern präglas av engagemang, spelglädje och nyfikenhet. Görgen Antonsson hanterar sin fiol som en del av sin kropp, han rör sig över scenen, blicken lyfter mot skyn, fyrar av ett bländande leende.

Musikaliskt förenade själar möts, Karl-Johan Ankarblom som färdledare är en upplevelse.
När de sista tonerna klingar ut i “Brännvinspolskan”, finns det ingen hejd på publikens jubel och jublet leder till ett härligt extranummer av Gärdebylåten.

Medverkande:
Gävle Symphony Orchestra
Dirigent Karl-Johan Ankarblom
Solist Görgen Antonsson

9 augusti, 2014

Det här inlägget har 2 kommentarer.

  1. Göran Hed skriver:

    Extranumret var Äppelbo gånglåt 🙂

  2. anne skåner skriver:

    Vet Göran jag blandar alltid ihop dem för de är så ofantlig lika… jag hade Äppelbo i huvudet o skrev Gärdebylåten. Sorry…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *