Sju intressanta boksläpp i höst av Maria Àngels Anglada, Hanne-Vibeke Holst, Jonas Gardell, Anna Jansson, Sara Shilo, Pehr G Gyllenhammar och Anders Palmgren

Skribent:

fiolenfran

Höst betyder fler mörka timmar och förhoppningsvis mer tid att sitta inomhus och läsa. För dig som längtar efter att sommaren ska ta slut för att slippa känna tvång att passa på och ta vara på solens strålar så har jag lite tips här på böcker som precis kommit ut eller är på väg ut i bokhandeln.

Maria Àngels Anglada: Fiolen från Auschwitz
Utkommen
Auschwitzfången och tidigare instrumentmakaren Daniel får av en slump reparera en violin i lägrets träverkstad. Detta får ett av de högre befälen att slå vad med den fruktade lägerdoktorn om att Daniel kan bygga en violin lika fin som en Stradivarius. Vinner kommendanten får han en låda vin av doktorn, förlorar han förflyttas Daniel till doktorn för medicinska experiment. En kuslig dödsdans tar sin början, mellan krigets fasor och musikens ädla skönhet.

Sara Shilo: Falafelkungen är död
Kommer i mitten av augusti
Simona är ensam mamma med sex barn i en stad i norra Israel. I sex år har hon varit änka och nu är hon intill döden trött. Under ett raketanfall sätter hon sig mitt på fotbollsplanen istället för att gå till barnen i skyddsrummet. Om hon träffas av en katiusja-raket lämnar hon åtminstone lite ära och pengar efter sig.

Falafelkungen är död skildrar en dag i familjens liv genom Simona och de äldsta barnen, som har var sin strategi för att hantera sorgen, rädslan och drömmarna. Det är en roman fylld av både allvar och humor, översatt från hebreiskan av Natalie Lantz.

Örjan Berner: Härskarna i Kreml – från Gorbatjov till Putin
Kommer i slutet av augusti
Frågor kring Rysslands identitet står i centrum för denna bok. Den tar sin utgångspunkt i dramatiken kring maktkampen mellan Michail Gorbatjov och Boris Jeltsin men leder vidare till Vladimir Putins auktoritära Ryssland.

Pehr G Gyllenhammar och Anders Palmgren: Oberoende är stark
Kommer i slutet av augusti
pehrggyllenhammarEfter femtio år i hetluften drar nu Pehr G Gyllenhammar sina slutsatser. Om näringslivets konservativa strukturer, girigheten, korruptionen, medierna, monarkin och konsekvenserna av att förlora en hel generation på grund av arbetslöshet. Det är ärliga, råa sanningar om sakernas tillstånd, signerade en självständig tänkare med stark integritet.

Hanne-Vibeke Holst: Knud, den store
Kommer i slutet av augusti
Knud, den store är berättelsen om Hanne-Vibeke Holsts far, författaren Knud Holst. Knud växer upp i en fattig bondfamilj i Danmark och har stora författardrömmar. Han vill bli poet och berömd och det blir han. Han är en av 1960-talets främsta diktare, men det som började så lyckligt förvandlas snart till djupaste olycka med för mycket alkohol, skilsmässa och isolering.

Anna Jansson: Ödesgudinnan på Salong d’Amour
Kommer i mitten av augusti
odesgudinnanPå Södertorg i Visby ligger Salong d’Amour. När du kommer in på min frisersalong och jag frågar: ”Vad kan jag göra för dig?” menar jag inte bara ditt hår. Jag menar: ”Vad kan jag göra för dig i ditt liv?” Min ambition är större än att få till en fin klippning, den är att ge dig ett möte.

Som frisör möter jag människor i alla livssituationer. Bröllop, begravningar, separationer och skolavslutningar. Livsberättelserna kommer glimtvis, ibland får jag förtroenden. Du kan lita på min tystnadsplikt – dina hemligheter stannar hos mig.

Till hjälp på salongen har jag en ung man från Grötlingbo. Han heter Ricky. Jag har lovat hans mamma att göra honom rumsren och lära honom laga mat.
Om du är en trogen kund och vågar se dig i min spegel kan allting hända.
Vi ses på Salong d’Amour!

Angelika Lagermark

Möt Anna Jansson i en för henne ny genre. Med Ödesgudinnan på Salong d’Amour har hon skapat en fantastisk karaktär, frissan Angelika, som med liv och lust agerar äktenskapsmäklerska i Visby. Men hur ska hon själv finna kärleken?

Torka aldrig tårar utan handskar: 1. Kärleken – av Jonas Gardell kommer nu som pocket
Bokserie: Torka aldrig tårar utan handskar (del 1)
När Rasmus stiger av tåget på Centralstationen i september 1982 lämnar han det lilla Koppom bakom sig för att aldrig återvända. Ung och vacker kastar han sig ut i de homosexuellas Stockholm.
Benjamin är Jehovas vittne. Ivrigt går han från dörr till dörr för att predika om Gud. Ingenting kan rubba honom i hans tro. Tills den dag han ringer på hos Paul, den varmaste, roligaste och bitchigaste bögen Gud någonsin skapat.
Så på julaftonskvällen, när det snöar över staden, träffas Rasmus och Benjamin, och inget blir som förr igen.
Det som berättas i den här historien har hänt. Det hände här, i den här staden, i de här kvarteren, bland de människor som har sina liv här. I en stad där de flesta fortsatte att leva sina liv som om inget hänt började unga män insjukna, tyna bort och dö.
Jag var en av dem som överlevde.
Det här är min och mina vänners historia.

8 augusti, 2014

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *