Patti Smith och Ingvar Carlsson kräver att Arktis skyddas

Skribent:

pattismith_arktis

Stockholm 21 juli. Den legendariska sångerskan Patti Smith ansluter sig till den växande skara av inflytelserika personer som kräver att Arktis skyddas. I Sverige har bland andra tidigare statsminister Ingvar Carlsson, fotografen Mattias Klum och forne toppdiplomaten Rolf Ekéus skrivit under Arktisdeklarationen, som kräver att Arktis skyddas från oljeexploatering och industriellt överfiske.

Ett pressmeddelande berättar:
Patti Smith valde att underteckna den internationella deklarationen om Arktis framtid när hon och hennes band spelade på Bukta-festivalen i Tromsö. I anslutning till det besökte hon Greenpeaces fartyg Esperanza som låg förankrat i hamnen, och tog då tillfället att ta ställning för att skydda Arktis.

Arktisdeklarationen uppmanar till en kraftig minskning av växthusgasutsläppen och syftar till att skapa ett internationellt skyddsområde i Norra ishavet med ett förbud mot oljeborrning i de områden där det saknas tillfredsställande kapacitet för sanering av ett oljeutsläpp, ett förbud mot fiske i tidigare istäckta vatten samt en rad andra åtgärder som syftar till att skydda den känsliga arktiska miljön.

Det är ett internationellt upprop, som administreras av Greenpeace, och har undertecknats av ärkebiskopen Desmond Tutu, musikern Sir Paul McCartney, författaren Margaret Atwood och entreprenören Richard Branson.

I Sverige har en rad prominenta politiker redan sållat sig till skaran: tidigare statsminister Ingvar Carlsson samt de tidigare miljöministrarna Mona Sahlin, Birgitta Dahl och Andreas Carlgren. I en gemensam debattartikel – som publicerades i alla de nordiska länderna förutom Island- tillsammans med finske miljöministern Ville Niinistö och den tidigare miljöministern Erik Solheim (SV) i Norge, krävde Mona Sahlin tidigare i somras att de nordiska länderna visar ett större engagemang för de arktiska miljöfrågorna.

Utanför den politiska sfären har bland andra fotografen Mattias Klum, tidigare toppdiplomaten Rolf Ekéus, energiprofessorn Christian Azar från Chalmers tekniska högskola och skådespelerskan Lena Endre valt att ta ställning för skyddandet av Arktis.

Den växande listan av prominenta namn som har skrivit under Arktisdeklarationen ska presenteras för utrikesministrarna för de arktiska staterna samt inför länderna i FN i anslutning till FN:s klimatmöte i New York i september.

Kraven som ställs i Arktisdeklarationen får dessutom stöd av de över fem miljoner människor som skrivit under uppropet savethearctic.org och kräver att en arktisk fristad inrättas, i likhet med den som redan skapats för Antarktis.

22 juli, 2014

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *