Roskilde: Icona Pop håller feststämningen på topp

Skribent:

Icona-Pop-1

Icona Pop, Arena Stage
Roskildefestivalen 5 juli 2014
Betyg: 4

Efter den peppande inledningen med en mashup av en I Love It-remix och All Night med upptrappande trummor kickar duon Aino och Caroline, som utgör Icona Pop, igång på allvar med deras hitsingel We Got the World – och deras euforiska drömpop greppar omedelbart sin publik i ett järngrepp och vägrar släppa taget. Inte för att någon vill att de släpper taget, men ändå.

Efterföljande Ready for the Weekend och On a Roll håller stadigt feststämningen på topp, men det är först efteråt de verkligen utsöndrar en slags masspsykos till dansglädje när de drar igång Girlfriend (med peppande mellansnack emellan) och sedan den lite äldre Nights Like This – för att sedan sjunka in ett stabilt mellantransport till In the Stars och sedan tokfärska singeln Get Lost som får publiken att explodera. Igen.

Även om Aino inte spelar gitarr som när jag såg dem på Bråvalla-festivalen i fjolas så har de ändå behållit sin live-trummis som gör ett suveränt jobb med att förverkliga systerskapets visioner, och själva sjunger de och spelar experimentiellt på synthar – när de inte dansar runt med stor självsäkerhet, det vill säga. Deras moderiktiga samarbete med Ann-Sofie Back tycks ha fortsatt, och nog passar deras kläder väl ihop med musikens och helhetens estetiska uttryck: glamourös feststämning utan hämningar, men ändå slickt och sofistikerat känslosamt.

Trots att den något begränsade inramningen av den stora scenen passar bandet perfekt, och deras låtmaterial verkligen kommer till sin fulla rätt bland ett kokande och dansande publikhav har jag lite svårt med deras tveksamma utveckling. De har gjort gigantiska turnéer utomlands, och flera av dem på stora arenor i USA, och det var ett tag sedan de slog igenom på allvar – det är absolut dags för nytt låtmaterial (mer än den nya singeln då). Dock är deras Lesley Gore-cover på klassikern It’s My Party, som på skiva framförs i samarbete med DJ-producenten Zebra Katz men som enkom återfinns representerad i röst och en Lego-gubbe på backdroppen live, ett välkommet inslag i spelningen. Men de borde kommit längre än att behöva avsluta med hitsingeln I Love It – de är inga underdog som slår ur underläge längre. Folk kan deras låtar. Och älskar dem. Det är dags att de agerar som det storband de har förvandlats till.

Text: Linou Gertz

Icona-Pop-4

Icona-Pop-7

Icona-Pop-2

Icona-Pop-5

6 juli, 2014

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *