Kommunallagen måste ändras så kommuner kan ta emot förföljda konstnärer

Gävle kommun har en politiker som inte värnar om förföljda konstnärer. När kommunen deltog i fristadsprojektet som tar emot förföljda konstnärer/författare anmälde en Gävlepolitiker kommunen och det helt vidriga skedde att förvaltningsrätten säger att kommuner inte får ta emot förföljda konstnärer. Det är resultatet av en dom som vi berättar om här.

Nu reagerar såväl socialdemokratiska politiker som moderater och säger att om kommunallagen hindrar kommuner från att delta i fritstadsprojektet då måste kommunallagen skrivas om. Ett pressmeddelande från Svenska PEN skriver:
Kommunallagen behöver justeras
Vi frågade Moderaternas och Socialdemokraternas sakkunniga på kulturområdet om vad de tycker om domen som fastställer att fristäder faller utanför den kommunala kompetensen.

I går slog Förvaltningsrätten i Falun fast att Gävle kommun inte kan bli en fristad för hotade konstnärer då fristadssystemet ”anses vara av utrikespolitisk karaktär” och därför faller utanför kommunallagen. ”Om den här domen skulle bli prejudicerande så innebär det att varenda fristad i Sverige måste stänga ned”, sa Ola Larsmo, ordförande i Svenska PEN, i går.

Vi vände oss till Moderaternas och Socialdemokraternas sakkunniga på kulturområdet.

Cecilia Magnusson (M), riksdagsledamot och gruppledare i Kulturutskottet, säger följande:
”Vi avvaktar vad högre instans säger, men om fristadssystemet bedöms strida mot lagen, får vi fundera på om vi ska ändra lagen eller hitta ett annat sätt för ICORN att fortsätta sitt viktiga arbete. Jag tycker att det är jättetråkigt att mina partivänner tog den här frågan till förvaltningsrätten och det har jag sagt till dem. Vi uppmuntrar alla kommuner att bli fristäder och det kommer vi att fortsätta med.”

Även Ulla Rydbeck (S), politisk sekreterare Kulturutskottet intar en kritisk hållning. Hon skriver på Twitter:
”Gävle får inte delta i fristadsnätverk – om lagen säger så får vi ändra lagen.”

Både Moderaterna och Socialdemokraterna ställer sig alltså bakom fristadssystemets framtid i Sverige – även om det skulle behövas justeringar i lagen.

——

Nu tycker jag det är lite konstigt att ett sådant projekt ska kunna kategoriseras som utrikespolitik. Då är väl all omhändertagande av invandrare och flyktingar utrikespolitik?
—-

Uppdatering:
Nu står det klart att det är Moderaternas Niclas Bornegrim som satt stopp för hjälp till förföljda konstnärer i Gävle. Passande att detta kommer fram just på Moderaternas dag i Almedalen. Skäms M, säger jag bara.
Peter Johansson har skrivit mer om detta.

Relaterat hos Martin Moberg.

3 juli, 2014

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *