Almedalen: Fredrik Reinfeldts skrämmande bok ”Det sovande folket” delas ut – kommer Reinfeldt att polisanmäla?

det-sovande-folket

Demonstrationer och civila aktivister är farliga för samhället och både polis och militär borde få mer resurser. Det är budskapet i boken ”Det sovande folket” som vår nuvarande statsminister Fredrik Reinfeldt skrivit. Scenkonstgruppen Nationalscen läste ett stycke ur boken under ett seminarium i Almedalen.

Boken är många skrämmande delar och statsminister Reinfeldt har inte svarat på inbjudningar av scenkonstgruppen att diskutera boken. Nu ser Nationalscen till att boken delas ut till bibliotek och deltagare i seminariet fick boken och uppmanades att sprida den.

Scenkonstgruppen blev omtalade då de gjorde sin satir av moderaterna under namnet ”Äkta Moderater”.
Det är talande att om man tar bort prickarna över äkta blir det en varning: akta moderater.
Det är förmodligen genomtänkt. Scenkonstgruppen Nationalscen har utmanat det moderata regeringspartiet med sin satir.

Tre dagar före EP-valet dök det plötsligt upp en valstuga med tio aktivister på Sergels torg. Med ett formspråk förbryllande likt Moderaternas delade de ut valinformation och pratade med nyfikna väljare om det nödvändiga i att avskaffa den Svenska modellen. Men det var inte de Nya Moderaterna som stod där, det var de Äkta Moderaterna. Eller rättare sagt, det var scenkonstgruppen Nationalscen som, med hjälp av de böcker Reinfeldt skrev som knappt trettioårig riksdagsledamot, spred Moderata budskap. Innehållet i samtal och tryckmateriel var utformat på ett sånt sätt att till och med Moderata partimedlemmar och sympatisörer till en början blev lurade. Trycksakerna utgick helt ifrån Reinfeldts egna texter.
För första gången i modern tid lämnade nu ett regeringsparti in en polisanmälan för att de blev utsatta för satir.

På Moderaternas dag i Almedalen höll den satiriska scenkonstgruppen en seminarium som var fullpackat, många fler ville komma än vad som fick plats.

Seminariet var döpt till ”Satir eller sabotage?” Äkta Moderaterna blir Riktiga Moderaterna

Scenkonstgruppen berättar om bakgrunden till seminariet:
”Äkta Moderaterna” var en installation som ingår i det större projektet ”Stenen i handen på den starke”, en föreställning baserad på Fredrik Reinfeldts bok med samma namn. Vi i Nationalscen bjuder nu in till ett seminarium som dels diskuterar teaterns befogenheter i det offentliga rummet, dels var gränsen mellan satir och aktivism går. Både Reinfeldts bok och vår föreställning handlar om civil olydnad och politiskt terrorism, och vårt arbete är helt beroende av att hela tiden studsa mot verkligheten, av att få sträcka sig ut och fumla med ett samhälle som har faktiska lagar och normer och som inte alltid korrelerar med ett vanligt scenrum. Ni som kommer på seminariet kommer dessutom att få vara med om nästa del i arbetet med vår föreställning – installationen ”Riktiga Moderaterna”. Då den obestridbart innehåller lagbrott så är det dessutom möjligt att vi mottar ytterligare en polisanmälan. Denna gång från statsministern själv.

Relaterat:
Aftonbladet och ETC och moderaterna.

3 juli, 2014

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *