Kultur mot rasism i Almedalen

Skribent:

IMG_3590

Folkmusik mot främlingsfientlighet, gatumusikanter mot rasism, syntes i Almedalen under Almedalsveckan och alldeles extra under tisdagen den 1 juli. Vad som lyftes fram var tankar och krav om en migrationspolitik i Europa, som många betraktar som human, men som av många invandrare kan betraktas som kränkande. Det handlar inte främst om de inte får stanna, utan allt som måste gås igenom innan de får sitt tillstånd. Om förhoppningar som byts mot förödmjukelser.

Roligt var att föreställningen när ”Özz Nujen konkurrerar om statsministerposten” drog nästan 6.000 till Gutevallen där han gav sin show gratis, märkligt nog klockan sju på kvällen. Gaget gick till Röda Korset.

Tidigare under dagen hade några hundra ballonger släpptes vid 13-tiden som en manifestation mot rasism och främlingsfientlighet. Senare på kvällen hade ”Europa Europa” premiär.”Europa Europa” är en show som tar upp invandring, främlingsfientlighet, rasism. Showen är ett samarbete mellan konstgruppen Ful och The Knife.
Regissören bakom uppsättningen är Nasim Aghili som också skrivit manus.
– Den migrationspolitik som bedrivs i Sverige och hela västvärlden är vår tids stora skam. De överfyllda båtar med människor som sjunker i medelhavet är en direkt följ av politiska beslut, mord utförda av EU:s regeringar, sade Bahareh Razekh Ahmadi, skådespelare.

Det är en annorlunda föreställning som behöver vårt engagemang och sinnen. Varje textrad, uppläsning har ett budskap liksom de små sketscherna om invandrarverkets fester när de lyckats utvisa enligt budget.
Vi måste stoppa utvsningarna, skapa ett mänskigt Europa där alla behövs. Budskapet I föreställningen var tydlig “vi vill behövas I ert Europa som också kan bli vårt”. “Vi vill istället hylla dessa människor och kritisera de verkligt kriminella, det vill säga gränspoliser, Frontex och EU:s regeringar, som ständigt utgör ett hot för dessa hjältars liv och säkerhet.

Bahareh Razekh Ahmadi, Ellen Nyman, Karin Dreijer, Kudzai Chimbaira, Maya Hald, Olof Dreijer och Rani Nair är några ur den starka uppsättningen. ”Europa Europa har också eget husband”, The Knife.

Inför valet kommer truppen att turnera runt om I Sverige, besök deras hemsida och se vilka platser de besöker.
Folkmusik mot främlingsfienhetlighet och rasism, besöker Almedalen. Premiären var på tisdagen då SD hade sin dag. Polskor från djupaste Dalarna, Hälsingland, Jämtland m.m spelades för hjältarna i Asylstafetten som demonstrerade med musiken som stöd.

Folkmusik är inte en nationalistisk musik utan hela folkets musik, sa Sara Parkman i folkdräkt med keps på huvudet o Isak Bergström i Bjuråkersdräkt och skor utan sockor.
Folkmusiken måste vara välkomnande och den svenska sådan har spår av andra länders folkmusik.
Dagens mest vågade anti-SD demonstration, var Bim som tillsammans med medlemmar ur SSU tecknad vaginor i pastel. Pengarna för de små konstverken gick oavkortat till Expos verksamhet.
Orsaken var Margareta Larsson (SD) otroliga uttalanden om kultur “förbud mot målningar av vaginor i landets skolor”.
Text: Anne Skånér

PS Gudrun Schyman och FI gjorde veckans party. Det var tre kilometer kö för att komma in. Sanningen är tyvärr att alla inte kom in. Men party var det med alkoholfria drinkar och bland annat dånande hiphop-musik.

ensemblen_smal_ny

IMG_3562

IMG_3586

2 juli, 2014

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *