Georges Adéagbos första utställning i Sverige kommer till Moderna Museet

Skribent:

georgesadeagbo_moderna

Moderna Museet presenterar Georges Adéagbos första utställning i Sverige. Adéagbo undersöker historiska och kulturella sidor av den stad eller plats där han ställer ut och bygger utifrån det sina komplexa installationer. I utställningen La naissance de Stockholm..! / Stockholms födelse..! låter Adéagbo Sverige och Benin mötas och skapar kulturella omplaceringar och nya berättelser. Utställningen visas på Moderna Museet i Stockholm 28 juni – 7 september 2014

Ett pressmeddelande berättar:
Sedan 1990-talet och deltagandet i Venedigbiennalen 1999 har Georges Adéagbos (f 1942, Cotonou, Benin) arbete visats internationellt. Ett viktigt element i Adéagbos metod är att undersöka hur föremål och händelser förklaras och laddas med mening utifrån olika betraktares kulturella sammanhang. Genom att utforska staden eller platsen samt dess kultur och historia bygger han sina verk till komplexa collage. Böcker, tidningar och kläder som införskaffats på bland annat loppmarknader i Stockholm och Cotonou förs samman med illustrationer och träsniderier och sammanflätas med konstnärens handskrivna texter.

– I Georges Adéagbos nya verk för Moderna Museet skapar han ett collage av händelser och personer där historia, filosofi, politik och religion är återkommande teman. Jesus, Drottning Kristina, René Descartes och Okwui Enwezor ingår alla i hans installation. Genom att skapa nya sammanhang och betydelser utmanar och förändrar Adéagbo invanda sätt att se på världen, säger curator Matilda Olof-Ors

En av de äldsta avbildningarna av Stockholm återfinns på Vädersolstavlan i Storkyrkan i Stockholm. Den föreställer så kallade haloringar, ett atmosfäriskt optiskt fenomen som visade sig över staden i april år 1535. Under ett förberedande besök i Stockholm, fångade detta medeltida konstverk Adéagbos intresse. Han har ”översatt” Vädersolstavlan genom att beställa en trärelief av målningen från en hantverkare i sin hemstad Cotonou. Målningarna i Adéagbos installationer utförs aldrig av honom själv, utan beställs och tillverkas av lokala hantverkare i Benin enligt hans anvisningar.

I utställningen undersöker Adéagbo även Moderna Museets historia och konstsamling. Konstverk med legendarisk status som återfinns bland den västerländska modernistiska traditionens mest erkända verk har omskapats till nya versioner. Den däckbeprydde geten i Robert Rauschenbergs berömda verk Monogram (1955–59) omtolkas i Adéagbos installation till Abrahams bibliska offer. I utställningen visas målningar baserade på fotografier av flera centrala ögonblick i museets historia. Till exempel återges ett fotografi från 1967 av Moderna Museets tidigare chef Pontus Hultén och konstnären Lucio Fontana i form av en svartvit målning.

9 juni, 2014

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *