Rapport från inspelningen av Skavlan med Frida Wallberg, Jared Leto och Lorde

Skribent:

_40B5796

I veckans avsnitt av Skavlan, som sänds i SVT1 fredagen den 21:a februari 21:00, medverkar fyra vitt skilda gäster: Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen, boxaren Frida Wallberg, skådespelaren Jared Leto och sångaren Lorde. För precis som programledaren, tillika intervjuaren, Fredrik Skavlan konstaterade: det här är fyra personer som aldrig lär samlas i ett och samma rum igen.

Först ut är Siv Jensen, ledare för det norska Fremskrittspartiet och Norges finansminister. Som politisk underdog är det intressant att höra hur hon färdats genom ”maktens korridorer” – men det är ändå svårt att applådera henne – för som högerpopulistiskt parti, som jämförts med Ny Demokrati och självaste Sverigedemokraterna, är det svårt att uppskatta hennes liberala och konservativa förhållningssätt. Hon förnekar rasistisk hållning inom partiet, men verkar tycka ändå att uteliggare och tiggare är största bidragande faktorn till kriminalitet i landet – och att det härleds till just invandrare. Som tur är ställer Skavlan kritiska och ifrågasättande frågor, utan att bli otrevlig.

Vidare pratar Frida Wallberg, den framgångsrika boxaren som med slag mot huvudet och en skallning fick hjärnskakning, om svårigheterna med att lära om sig precis allt: gå, prata, leva. Om hur jobbigt det är att behöva låta sin familj ta hand om henne, behovet av att leva i nuet och hur hennes syn på proffsboxning ser ut idag. Mycket intressant och rörande samtal!

Både som hyllad musiker, i bandet Thirty Seconds to Mars, och Oscarsnominerad skådespelare i Dallas Byers Club som AIDS-sjuk transsexuell berättar Jared Leto om dualiteten i sitt liv. Han är varm och humoristisk. Och när Skavlan frågar om vem som bestämmer av honom och hans broder i bandet berättar han ärligt om en mer socialistisk struktur som mer handlar om samarbete än om ledarskap och följare.

_40B5938-2Sist, men inte minst (om än yngst), ut är blott 17-åriga Lorde för att berätta om de snabba förändringarna som skett i hennes liv. Från okänd till världskändis på väldigt kort tid. När jag upptäckte henne för ett år sedan var det ingen som höjde ett ögonbryn, heller inte senare när jag tipsade om hennes The Love Club EP och efterföljande musikvideo till just ”Royals” reagerade någon. Nu vill alla ha en del av kakan. Och trots att hon uppmanat radiostationer att sluta spela hitsingeln framför hon i slutet av programmet ändå Royals – till mångas förtjusan. Hennes röst är lika mogen och kristallklar som på skiva. Jag känner mig lite som en stolt och stöttande förälder som följt henne hela vägen från flickrummet till kändislivet. Nu återstår bara att nordiska festivaler bokar henne i sommar så fler får ta del av hennes geni!

Text: Linou Gertz
Foto: Calle Andersson

G40B5189

_40B5670

_40B5888

21 februari, 2014

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. […] någonsin – vilket jag redan skrivit om hur pepp jag är på det! – om en inte räknar hennes framträdande på Skavlan där hon spelade Royals […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *