We Steal Secrets – The Story of WikiLeaks: en ärlig bild av WikiLeaks/Julian Assange och dess uppgång och fall

wikileaksfilm

We Steal Secrets – The Story of WikiLeaks
Betyg 4
Släppt på dvd i januari 2014

WikiLeaks släppte hemliga dokument som visade hur högt uppsatta bankmän på Island bestal de isländska bankerna strax före den stora bankkraschen. WikiLeaks släppte hemliga dokument som visade att de civila offren i den amerikanska närvaron i Irak och i Afganistan är mycket större än myndigheterna erkänner. WikiLeaks har genom att publicera hemligstämplat material gett allmänheten insyn och möjlighet att ta tag i samhällsfrågor. Endast när vi vet vad som verkligen pågår kan vi påverka på konstruktivt sätt, tänker jag. Det är själva filosofin, ideologin, bakom WikiLeaks.

We Steal Secrets är en stark dokumentär som berättar om hur WikiLeaks blev stort och hur WikiLeaks, trist nog, nu blöder för att dess frontman Julian Assange blandar samman sitt privatliv med organisationens öde. Det är en tragisk berättelse, tyvärr.

I filmen får vi följa hur Julian Assange startade WikiLeaks o0ch hur dess inflytande växte. Vi får också lära känna Bradley Manning, den soldat som nu dömts till fängelse i USA för att han läckt massor av dokument som visar hur civila lider på grund av amerikansk militär närvaro i Irak och Afganistan.

Filmen är drygt två timmar lång, men är värd att ses varenda minut för den som är intresserad av yttrandefrihet och demokrati. Julian Assange var i början en hårdför representant för hackerfilosofin att all information är bra och att publicera allt är bra. Allmänheten bör ha tillgång till myndigheternas hemliga information. Det här är oerhört viktiga frågor att diskutera.

Filmaren har lagt ned ett enormt arbete med att få tag på filmer på Julian Assange och de andra medverkande i massor olika situationer. Däremellan är det en del som berättas genom att kameran filmar bokstäver som skrivs på en bildskärm. Det blir starkt, eftersom det förmedlar känslan av den digitala världen.

Filmen svartmålar inte Julian Assange och hyllar honom inte heller, jag upplever filmen som mycket ärlig och nära det som hände. Också historien med de två unga kvinnorna i Sverige som anmält honom för våldtäkt är med och en av dem intervjuas. Det är tragiskt att Julian Assange gömmer sig bakom konspirationsteorier och inte rakryggat reder ut det som hänt.

WikiLeaks, eller liknande organisationer, behövs i en värld där myndigheter kan övervaka medborgare. Världens människor måste veta sanningen och vad som sker. När WikiLeaks publicerade Irakloggarna som visar att amerikanska soldater lämnar över krigsfångar till irakiska myndigheter som torterar fångarna, då begår USA krigsbrott. Att många fler civila dödas av amerikanska soldater än myndigheterna vill erkänna, det är också viktig information. Världen behöver WikiLeaks. Det är tragiskt att Julian Assange numer är en belastning för WikiLeaks.

10 februari, 2014

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *