En Cabaret med aktuellt tema i Malmö

Skribent:

cabaret

Cabaret
Av Fred Ebb, John Kander och Joe Masteroff
Översättning Rikard Bergqvist
Regi Hugo Hansén
Dramaturg Anna Kölén
Scenografi Lars Östbergh
Kostym Maria Geber
Ljus Thorsten Dahn
Musikarrangemang Kristofer Nergårdh
Koreografi Fredrik ”Benke” Rydman, Ambra Succi
Ljuddesign Anders Ekstedt
Mask Agneta von Gegerfelt
Kapellmästare Annika Bjelk Wahlberg
Voguekoreografi P*fect
Premiär på Malmö stadsteater och Malmö opera 7 februari 2014

Cabaret som är ett samarbete mellan Malmö stadsteater och Malmö opera är en visuell föreställning fylld av dekadens, läder och färg. Det är en musikal där solisterna träder fram och gör ett genuint jobb. Men uppsättningen hade vunnit på att några dansnummer kortats.

När vi kommer in i scenrummet efter att sista ringsignalen för ingång gått ser vi konferenciern, spelad av Lindy Larsson. Den könlösa karaktären kommer in från höger sida och blickar ut över publiken. Hen står där på scenen och är så självklar i sin scennärvaro att det inte går att se något annat. Och vi är alla willkommen, bienvenue, welcome.

Och vi är inte bara välkomnade av Larsson utan också av Marianne Mörcks Schneider, Sara Jangfeldts Sally Bowles och Mattias Linderoths Ernst Ludwig. Det är dessa vi får följa i ett berlinskt 30-tal. Nazismen är på frammarsch och människor vill bara överleva från en dag till en annan. Det är en tid när Tyskland ska ta sig genom djup depression, oändliga skulder och total förnedring efter första världskriget. Det är ett aktuellt tema stadsteatern och operan valt i och med främlingsfientliga partiers framfart runt om i Europa och Sverige.

Salongen är rosa. En burlesk rymd. Läderklädda dansare med kletigt smink kring ögonen och en konferenciers kläder som ofta blottar mer än vad de täcker. Dansarnas klädkreationer täcker lite och visar mer. Det är dekadent. Genomskinligt. Och string.

Cabaret är tekniskt en mycket bra föreställning. Problemet när man sätter upp klassiker är i princip alltid att de är daterade. Så också Cabaret. Även om denna produktion har ansträngt sig för att bli modern är relationen mellan Bowles och Bradshaw ganska tråkig och förutsägbar. En prostituerad ensam kvinna som räddas av en hjältemodig och något naiv man. En kvinna är antingen en hora eller en madonna. Men kanske måste det vara så i en musikal för dramatikens skull. Eller kanske kvinnan är en gammal tant. På tal om äldre kvinna saknar jag utvecklingen av kärlekshistorien mellan den äldre hyresvärdinnan, Schneider, och Hans-Peter Edhs något naive handlare, juden Schultz. Men det är en annan historia.

Marianne Mörck förtjänar förresten ett särskilt omnämnande. När vi talar om frasering och timing är hon en sällsynt mästare. Det går inte annat än att lyssna och se. Hon är Lindy Larssons motpol när hon skapar förtätad stämning med bara sin röst. I förhållande till de extravagnta dansnumrena är Mörcks och Edhs nerstämda scener en tacksam kontrast.

Rent visuellt är dansnumrena spännande. Men de har en tendens att bli lite utdragna och för inte alltid historien framåt. Visst skapar de stämning och är oundgängliga för det visuella. Men något hade kunnat kortas. Räddningen är att Lindy Larsson i dessa har många av sina solonummer.

Musikalen lever inte riktigt upp till berättelsens ursprungliga format. Christopher Isherwoods delvis självbiografiska bok, Farväl Berlin, där Sally Bowles är en komplex person. Isherwood – Bradshaw i musikalen – blir inte tvunget hennes älskare och man utan nära vän. Men det är kanske inte tillräckligt dramatiskt för formatet musikal. Och det är också det en annan historia.

Allt i allt är Cabaret en föreställning väl värd att ses. Den ska ses för solisterna Larssons, Mörcks och Jangfeldts prestationer, för musiken och för en härlig show med ett aktuellt budskap.

Förresten: Jag hann inte räkna antalet klädbyten på Lindy Larsson. Någon som vet?

Text: Jonas Wegestål

I rollerna: Kristoffer Berglund, Lindy Larsson, Sara Jangfeldt, Marianne Mörck, Hans-Peter Edh, Mattias Linderoth, Susanne Karlsson, Anders Söderberg, Alexandra Drotz Ruhn, Laila Adèle, Oscar Sundling, Michel Franco, BamBam Frost, Anna Näsström, Sofia Södergård, Bianca Traum

Musiker: Martin Jönsson, Martin Lundberg, Erja Riikonen, Fredrik Stenberg, Annika Bjelk Wahlberg, Inga Zeppezauer

8 februari, 2014

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. […] i Expressen Malena Forsare i Sydsvenskan Yvonne Erlandsson i Skånskan Bo Löfvendahl i SvD Jonas Wegestål i Kulturbloggen Anders E Larsson i Nummer.se Produktionsteam Hugo Hansén: Regi Annika Bjelk-Wahlberg: […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *