Filmrecension: The Congress – årets kultfilm

THE CONGRESS Affisch 70x100.indd

The Congress
Betyg 5
Svensk premiär 28 mars

The Congress är årets kultfilm. Det är en fascinerande film, en film som ingen annan och den ställer frågan om det är bättre att på olika sätt fly verkligheten (med underhållning, kultur, medicin, droger) för att slippa se hur grå och trist verkligheten är. Att slippa se den sanna verklighetens färglösa natur: är det livets mening?

Filmen bygger på en novell av Stanislaw Lem, där verklighet, fiction och animationer möts i en nyskapande symbios.

Congress2Robin Wright (som många sett som den maktgalna konspirerande fru Underwood i Netflixserien House of Cards) spelar sig själv, en medelålders skådespelerska och i filmen är hon ensamstående med två barn, en son och en dotter. Filmindustrin har utvecklats digitalt och alltfler skådespelare säljer sin existens digitalt till filmbolagen. Det går till så skådespelaren skannas in, det vill säga spelas in i alla möjliga rörelsemönster och miner. Dessa inspelningar tar en 3D-programmerare hand om och utvecklar. Skådespelaren får en rejäl ersättning och kan dra sig tillbaka och leva på den ersättningen och skriver under på att aldrig stå på scen eller spela in någon film och aldrig ställa upp på intervjuer: allt sådant sköter filmbolaget om med den digitala versionen av skådespelaren.

Robin Wright son har en svår sjukdom som obönhörligt, sakta men säkert, kommer att göra honom både blind och döv. Det har gjort att Robin Wright inte kunnat satsa på sin filmkarriär fullt ut, hennes tankar och energi har gått åt att oroa sig för sin son.

En bit in i filmen ändras karaktären på filmen helt och allt är animerat. Robin Wright är inbjuden till en filmkongress som utspelar sig i en animerad värld. Deltagarna får passera en gränsstation som förvandlar dem till en animerad existens. Handlingen tar plötsligt en helt annan vändning.

Filmen har många lager och den släpper inte greppet om mig. Jag är imponerad av Robin Wright som här gör en helt annan karaktär än den i House of Cards. Harvey Keitel och Paul Giamatti är som alltid bra.

Regissören Ari Folman gjorde senast succé med sitt animerade mästerverk ”Waltz With Bashir”. I The Congress tar han ytterligare ett stort steg framåt när han nu skapar detta futuristiska äventyr som blandar animation och spelfilm i en sagolik blandning. Det är dock inte tekniken i sig som väcker min beundran utan berättelsen många lager av betydelser, att den ställer frågor om livet och existensen som är dödsviktiga.

The Congress har redan fått flera filmpriser:
• VINNARE – Bästa animerade långfilm, European Film Awards
• VINNARE – Kritikerpriset, Sitges – Catalonian International Film Festival
• NOMINERAD – Bästa film, Sitges – Catalonian International Film Festival

The Congress är en så stark film att jag är säker på att jag kommer att se den ett par gånger till.

19 mars, 2014

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *