Skivrecension: Jomi Massage – Primitives

jomimassage

Artist: Jomi Massage
Titel: Primitives
Betyg: 5

För mig har den danska sångerskan Jomi Massage alltid varit ett ouppfyllt löfte, en artist som under sin karriär ofta gjort nästan fantastisk musik. Nästan, men bara nästan. Hon har legat där, precis på gränsen, men har aldrig lyckats göra något riktigt magiskt. De tidigare skivorna hade stunder som glimrade till, men inget mer. Men nu, med nya skivan Primitives, verkar det som att hon har hittat sin form. Skivan är släppt på hennes egna nystartade bolag, och har spelats in, producerats och mixas av Jomi Massage själv. Kanske var det denna totala kontroll som behövdes för att Jomi Massage skulle hitta den form hon letat efter. Precis som tidigare skivor rör det sig om en blandning mellan experimentmusik och indiepop, men där hon tidigare kastat sig mellan genrerna har hon nu hittat en form som blandar dem.

Primitives påminner både om Laurie Andersons experimentella ambientpop och Anna von Hausswolfs mörka pianoballader. Jomi Massage själv beskriver musiken som ”gentle hardcore songs” och kanske stämmer det, det finns något både ömt och brutalt över låtarna. Musiken är suggestiv och stämningsfull, ibland långsam och mysig, ibland aggressiv och dramatisk. Jomi Massages intensiva och känslosamma röst står hela tiden i fokus. Ofta ackompanjeras den av piano, blandat med elektroniska ljud och samplade oljud. Resultatet blir en organiskt ljudmatta som hela tiden rör sig. Det är originellt, intressant, och framförallt väldigt vackert.

Text: Felix Lindén

18 november, 2013

Det här inlägget har 1 kommentar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *