Venezuela och Nicaragua, enda länderna som vågar stödja Snowden?

venezuela-flag

Det är en skam för västvärlden att ingen land vågar ge Edward Snowden asyl, skrev jag i ett inlägg igår. Så tog det en dag och nu har i alla fall två länder vågat erbjuda Snowden asyl. Fast de två länderna som nu erbjuder Snowden asyl är Venezuela och Nicaragua, kanske inte två länder som ska kategoriseras som västvärlden.

Ur Expressen:
I ett officiellt uttalande under gårdagen sa Nicaraguas president Daniel Ortega att hans regering är villiga att ge Snowden politisk asyl ”om omständigheterna tillåter det.”, rapporterar Sky News.
– Vi är öppna och hyser respekt för rätten till asyl, och det är självklart att om omständigheterna tillåter så skulle vi med glädje ge Snowden asyl här i Nicaragua, sa Ortega under framförandet, enligt Sky News.

Edward Snowden är den unge man som avslöjat hur USA avlyssnar världens epost och framför allt avlyssnar EU-länderna. Några länder som verkligen borde ställa upp just för Snowden är ju EU-länderna. Eller så är EU-ländernas makthavare införstådda med att USA avlyssnar oss och är nöjda med det.

I Sverige har vi ju FRA-lagen som ger makten rätt att avlyssna medborgarnas epost och telefonsamtal. Att Sverige därför inte erbjudit Snowden en fristad är därför naturligt. Det är faktiskt riktigt sorgligt att makthavande politiker i så många partier stöder FRA-lagen.

EU:s makthavare borde vara upprörda över den amerikanska avlyssningen. På måndag var det tänkt att EU skulle diskutera spionaget med USA. Men Sveriges utrikesminister Carl Bildt satte stopp för det, uppger Aftonbladet:
På måndag inleds de första samtalen mellan EU och USA sedan NSA-avslöjandet.
Man ska undvika frågor om spionage och avlyssning – istället ska man diskutera datasäkerhet.
Sverige och Storbritannien satte stopp för just de frågorna, skriver The Guardian.

6 juli, 2013

Det här inlägget har 2 kommentarer.

  1. […] Venezuela och Nicaragua, enda länderna som vågar stödja Snowden? (Kulturbloggen) […]

  1. anne skaner skriver:

    det är ett önsketänkande att regeringen bryr sig idetta. Men var finns oppositionen i den här frågan, http://anneskaner.wordpress.com/2013/06/23/demokrati-pa-fallrepet-skona-nya-varld-har-utan-att-vi-vet-eller/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *