Det är en skam för västvärlden att inget land vågar ge Snowden asyl

snowden

Edward Snowden avslöjade att USA läser västvärldens epost. Det borde komma ett ramaskri från västvärldens makthavare. Men det är inte många protester som hörs.
Vad säger det? Vad berättar det för oss?
Förmodligen att västvärldens makthavare tycker att det är OK av stormakten USA att avlyssna oss.
Varför?
För att västvärldens makthavare gärna vill göra samma sak, kanske?
Frågorna är många.

Edward Snowden sitter fast i transithallen på Moskvas flygplats. USA har dragit in hans pass och då kommer han inte på något flygplan, förmodar jag.

Han har skickat in ansökan om asyl till en mängd länder, flera länder som inte heller utmärker sig för särskilt stor respekt för yttrandefrihet, som exempelvis Ryssland och en del latinamerikanska länder. Att han inte fått asyl i dessa länder är väl inte så förvånande. Men däremot är det stor skam att Island inte svarat ja – och Norge. Länder som påstår sig vara demokratiska. Fast åtminstone Norge har väl från och till verkar vara en lydstat till USA, de är ju Natomedlemmar och gav Nobels fredspris till president Obama, som ju faktiskt är ledare för ett land som ofta är ute i krig.

Det är en skam för västvärlden att inget land vågar ge Snowden asyl, att alla länder hukar sig för när storebror USA pekar med hela handen. Beror det på att alla lyder USA, är rädda för att dra på sig den amerikanska vreden eller är det så att makthavare tycker det är fel att avslöja att ett stort land avlyssnar en mängd mindre länder. Är det så att makthavare tycker att avlyssning av folket är bra, det gör likadant eller vill göra likadant? Är demokratin en stor illusion?

Mer om Snowden och hans asylansökningar i Svenska Dagbladet och i Aftonbladet och i Dagens Nyheter och ännu mer i Dagens Nyheter.

5 juli, 2013

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *