Hultsfred: Fatboy Slim – why try harder?

Skribent:

Fatboy Slim

Fatboy Slim, Green Stage
Hultsfredsfestivalen 15 juni 2013
Betyg: 2

Det råder delade åsikter kring festivalens sista huvudakt. Den legendariske DJ:n har fyllt arenor i decennier, långt före kollegor som Oakenfold eller Tiësto och har släppt en oslagbar samling självstående storhits. Men samtidigt som den elektroniska musikens hetaste namn befinner sig på en annan arena i Stockholm känns Fatboy Slim inte lika aktuell som han gjorde när The Rockafeller Skank släpptes 1998.

Fatboy Slim går lite efter det lagom blygsamma mottot på sitt senaste samlingsalbum, (I’m #1 So) Why Try Harder. Det är nedskalat och simpelt, egentligen bara han själv som står och viftar lite med armarna ackompanjerad av lite lasershower eller en och annan film som projekteras i bakgrunden till rytmen av musiken. Ett par försök på humoristiska inslag tillkommer också, som maskerna DJ:n tar på sig eller den översatta texten som blinkar i takt med Eat, Sleep, Rave, Repeat – Äta, Sova, Rejva, Repetera< Förutom låtarna i danstopplistorna har nog inte särskilt mycket förändrats i upplägget och Norman Cook använder samma moves han förmodligen kört sedan tidiga 80-talet. Samplingarna består trots allt även de till stor del av just gamla klassiker som Jump Around av House of Pain eller Kernkraft 400 av technogruppen Zombie Nation.

Vid tretiden avslutar Praise You den ifrågasatta spelningen på ett någorlunda starkt sätt. För de i händelsernas centrum som dansat loss hela natten är det förmodligen en oförglömlig upplevelse, för resten som sett på, till exempel medlemmarna från Band of Horses som stod vid VIP-baren, verkar det inte vara mer än en besvikelse.

fatboy slim2