Hultsfred: My Bloody Valentine överröstar det mesta i sin väg

mbv3

My Bloody Valentine, Blue Stage
Hultsfredsfestivalen 14 juni 2013
Betyg: 4

Att låta My Bloody Valentine spela i dagsljus borde vara olagligt, att dessutom placera dem samtidigt som ett av årets mest intressanta akter, Savages, är rent av katastrofalt – men dessa nackdelar till trots gjorde den legendariska shoegaze-gruppen helt klart en minnesvärd spelning, och till skillnad från när Kevin Shields och c/o spelade på Way Out West för fyra år sedan hade de dessutom sitt första album på över två decennier i bagaget vilket ingav en känsla av relevans.

Trots att My Bloody Valentine redan i december förra året lät meddela att uppföljaren till 1991 års mästerverk Loveless var i görningen var det knappast någon som trodde sina ögon när albumet, som kort och gott heter m b v, i början av februari faktiskt dök upp på internet. Av de nya låtarna är det bara New You – albumets kanske mest konventionella poplåt – samt Only Tomorrow som framförs. Sett i efterhand skulle det vara kul om My Bloody Valentine återvände till – säg Cirkus – under hösten och framförde fler låtar från det nya albumet. Även en del äldre låtar, såsom Sometimes och Blown a Wish – eller varför inte något gammalt EP-spår, skulle vara mer än välkomna i setlisten.

I duggande regn inleddes konserten med I Only Said och When You Sleep – två lika fartfyllda som sinnesförvrängande nummer vilka båda tillhör Loveless mest melodistakra ögonblick – men jämfört med de spelningar jag hunnit se med My Bloody Valentine tidigare i år kändes låtlistan överlag något svagare, däremot var ljudet betydligt tydligare på bekostnad av ljudnivån – det gick till och med att urskilja vad Bilinda Butcher sjung, vilket inte brukar tillhöra vanligheterna.

Men de i särklass mest framträdande instrumenten var som vanligt de manglande gitarrerna vars vackra distortion överröstar det mesta i sin väg – sånginsatserna känns för det mesta sekundära. Bortsett från ett par-tre låtar i mitten känns spelningen förhållandevis jämnstark, men om jag ska peka ut någon särskild höjdpunkt måste jag nog välja avslutningen med You Made Me Realise som ju alltid går alltid hem, trots att det manglande partiet i slutet kändes på tok för kort. Eller förresten, ska jag säga Soon? Eller varför inte det så ambienta framförandet av To Here Knows When?

Följande låtar spelades:

I Only Said
When You Sleep
New You
You Never Should
Honey Power
Only Tomorrow
Come in Alone
Only Shallow
To Here Knows When
Soon
Feed Me With Your Kiss
You Made Me Realise

Här kan du se ytterligare två bilder från konserten:

mbv1

mbv2

15 juni, 2013

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *