Hultsfred: Phoenix överträffade sig själva – och bjöd på en magisk spelning

phoenix1

Phoenix, Green Stage
Hultsfredsfestivalen 13 juni 2013
Betyg: 5

Bara för några år sedan var det svårt att tänka sig att de – åtminstone för de breda massorna – ändå rätt okända fransmännen i Phoenix skulle kunna agera huvudakt på festivalgiganter som Coachella och Lollapalooza, eller ens Hultsfred för den delen, men 2009 hände något; då släpptes Wolfgang Amadeus Phoenix. Versailles-bandets fjärde album vilket, innehållandes låtar som 1901 och Lisztomania, blev deras stora genombrott. Tidigare i år kom den efterlängtade uppföljaren – Bankrupt! – vars fartfyllda ledsingel Entertainment de effektfullt öppnade underhållande spelningen på Hultsfredsfestivalen med. Redan från första stund rycktes vi med av deras lika smittsamma som bekymmerslösa pop. Att de därefter spelade ytterligare två välbekanta låtar, i form av Lasso och Lisztomania från redan nämnda Wolfgang Amadeus Phoenix, var nog ett smart drag då det kändes som att det på något sätt vävde ihop de två senaste albumen.

Även om det finns utrymme för en del äldre låtar, såsom Long Distance Call och Too Young, är det – på gott och ont – just de två senaste skivorna som ligger i fokus. För varje album sedan 2006 års It’s Never Been Like That känns det ju lite som att Phoenix har hittat en formel som de hållit sig till.

Men när If I Ever Feel Better övergår i en alldeles ypperligt Daft Punk-osande version av Funky Squaredance exploderar det. Då får vi ta del av den där så charmigt genreöverskridande spontaniteten som präglade den tretton år gamla debuten United. En kontrast som blir extra tydlig då de precis innan framfört Sunskrupt! – den atmosfäriska sammansmältningen av Bankrupt och Love Like a Sunset.

Få band kan få det att verka lika okomplicerat som Phoenix. Avslutningen blir dessutom en riktig publikfest när sångaren, Thomas Mars, under Armistice hoppar ned från scenen för att sedan – fortfarande nere i publikhavet – framföra 1901 och en avskalad akustisk version av Countdown. Efter att han återvänt till scen under Rome avslutas slutligen spelningen där den började – med Entertainment – men den här gången med Mars springandes genom hela publikhavet för att klättra upp i mixerbordet. Då har Phoenix redan överträffat sig själva, för om den senaste skivan bitvis kan kännas aningen bombastisk i sitt anslag bjuder de live på en helt annan direkthet och energi.

Här kan du se ytterligare två bilder från spelningen:

phoenix3

phoenix 2

14 juni, 2013

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *