Kulturbloggens guide inför Hultsfred 2013

mbv

Vi minns fortfarande fjolårets spelningar med band som The Cure, Bat for Lashes och The xx. Om bara en dag går Hultsfred av stapeln igen. Nytt för i år är dock att festivalen är uppflyttad till Sigtuna utanför Stockholm. Om du tänkt dra dit men ännu inte hunnit bestämma vilka band du ska se så kommer här – utan inbördes ordning – tio tips på de band vi tror kommer bli festivalens höjdpunkter.

My Bloody Valentine

De brittiska shoegaze-veteranerna återförenades redan 2007, men det är först nu de har ett nytt album ute – 22 år efter mästerverket Loveless – och efter att ha sett dem på såväl Hammersmith Apollo i London som på Primavera-festivalen i Barcelona tidigare i år kan vi konstatera att det knappast kan bli annat än briljant. Det enda frågetecknet är speltiden – borde de inte spela betydligt senare än 18:15 på fredagen?

Savages

Krocken! Samtidigt som My Bloody Valentine spelar ju även Savages – de kompromisslösa post-punkförnyarna som i och med Silence Yourself stått för ett av årets bästa debutalbum. Vad väljer du?

Jagwar Ma

Även australienska Jagwar Ma ligger bakom ett smått fantastiskt debutalbum. Efter att ha bildats 2011 gav de ut sitt första album Howlin för bara några dagar sedan. De förenar rock med dansmusik på ett sätt som världen icke har skådat sedan tidiga 90-talet – lägg sedan till lite trippiga 60-talsinfluenser. För dig som inte vill se Portishead på fredagen är Jagwar Ma ett hett tips.

Phoenix

Den genreöverskridande spontaniteten från deras tretton år gamla debut är som bortblåst. Istället är Phoenix anno 2013 ett band vi vet precis vad vi kan förvänta oss av, och det är ju inte så dumt det heller. Vi kommer att ryckas med i de asiatiska vibbarna i öppningslåten Entertainment – ledsingeln från deras senaste album Bankrupt! – och när frontmannen Thomas Mars avslutar spelningen med att hoppa ut i publikhavet under 1901 kommer vi givetvis att stå längst fram och sjunga med.

East India Youth

Den 22-åriga muliti-instrumentalisten William Doyles sublima enmannaband East India Youth gör lika infallsrik som vacker musik. Lyssna bara på Heaven, How Long från hans Hostel EP som gavs ut tidigare i år. Ett måste på lördagsförmiddagen!

Wolf Alice

Vi har redan fallit för den briljanta poplåten Bros, men att se den numera London-baserade kvartetten live känns som något av ett oprövat kort. Kanske går du och ser AlunaGeorge istället? Mig kommer ni i alla fall hitta framför Yellow Stage på torsdagskvällen.

Melody’s Echo Chamber

Fransyskan Melody Prochets självbetitlade solodebut med Melody’s Echo Chamber damp ner ifjol och var ett lika psykedeliskt som trollbindande epos. På Primavera visade hon att mörkret i låtar som I Follow You och Endless Shore även fungerar i sommarsol, är det ens i närheten av lika bra nu så är jag nöjd.

Daughter

If You Leave var redan på förhand ett av årets mest emotsedda debutalbum. London-trion infriade naturligtvis förväntningarna, så om du missade den utsålda spelningen på Debaser Slussen tidigare i år får du en ny chans nu.

Kurt Vile and the Violators

Kurt Vile – Philadelphias egna konstanta hitmakare – gästar Hultsfred och i bagaget har han det lika psykedeliska som solkyssta mästerverket Wakin on a Pretty Daze. Har du inte sett någon av hans tidigare Sverige-spelningar, och det har ju hunnit bli en del, är det här definitivt ett måste.

The Flaming Lips

Wayne Coyne och vännerna i Oklahoma-bandet The Flaming Lips behöver knappast någon närmare presentation. Deras flummiga musik tillsammans med den kanske ännu flummigare liveshowen kommer bara att tillhöra festivalens höjdpunkter, något annat finns inte på kartan. Kanske får vi till och med se dem tolka Bowie-klassikern ”Heroes”?

12 juni, 2013

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *