Kulturbloggen möter Fjärilseffekten

fjarilseffekten_fotoBeatriceTornros01_2webb

Fjärilseffekten är en trio från Södertälje och även om du ännu inte har hört titelspåret från deras senaste EP Dansa som en idiot är chansen stor att du kommer göra det under sommaren, den har nämligen de precis rätta inslagen för att bli en sommarplåga. Kulturbloggen passade på att möta upp gitarristen Hampus Blomberg och sångaren Hannes Wiklund i samband med deras releasefest på Spotifys stockholmskontor.

Skulle ni kunna börja med att berätta lite om vilka ni är och hur länge ni har spelat ihop som band?

Hampus: Vi är tre grabbar – jag och Hannes – sedan har vi Anton (Fernandez) som spelar trummor. Vi har spelat tillsammans ganska länge, men Fjärilseffekten bildades i slutet av 2011. Det var då vi hittade våran stil och började skriva på svenska.

Hannes: Vår första spelning var som förband till Veronica Maggio på ett lokalt ställe i Södertälje som heter Klubb Molto och det var ju kul som första grej. Vi kände arrangörerna, så tyckte de att vår musik passade. Sedan har vi lagt massa fokus på att spela in låtar, vi har varit mycket i studios, mycket i en kompis studio i Södertälje.

Hampus: Så det vi är taggade på nu är att komma ut och spela live.

Hur lärde ni känna varandra?

Hampus: Vi två är barndomsvänner sedan babysim och Anton lärde vi känna året innan vi bildade Fjärilseffekten. Södertälje är ganska litet så man vet mer eller mindre vilka alla är – Anton har man alltid varit imponerad av – han är yngre än oss så han har varit lite av ett underbarn. Man har sett honom i olika band, så han var vår drömtrummis.

Har det alltid varit självklart att ni skulle sjunga på svenska?

Hannes: Nej, innan vi bildade Fjärilseffekten i slutet av 2011 körde vi bara på engelska, men sedan tänkte vi att vi skulle testa att sjunga på svenska så föll det sig väldigt naturligt. Det kändes som att allting kom mycket närmare – första gången du hör en låt på svenska så hajar du ju verkligen precis vad de menar – men i och med att det ligger närmare blir det också mer av en utmaning. Du kan inte skarva texterna lika mycket med ord som ”baby”, allting låter ju så larvigt på svenska om man gör så, men därav också roligare när man gör något som man faktiskt tycker blev bra till slut.

Hampus: Vi skrev en låt som bara kändes som att den skulle vara på svenska, den funkade inte på engelska. Vi började ha med den i repertoaren innan vi hade något officiellt band, vi var bara ute och spelade lite, så fick vi bäst respons på den svenska låten. Då blev det jäkligt kul att fortsätta skriva på svenska.

Känns det som att ni lämnar ut er själva mer nu när ni sjunger på svenska?

Hannes: Jag tror det – förut hämtade vi inspiration från historier, nu är det nästan uteslutande våra egna liv vi skriver om. Det handlar ju mycket om känslor, att man inte ska ge upp även om allt ser mörkt ut, så det stämmer nog. Det har blivit mer personligt nu när vi sjunger på svenska.

Hur skiljer sig er senaste EP, Dansa som en idiot, från Har du inte fattat än som kom ut förra hösten?

Hampus: Framför allt har vi lagt mer tid på det. Vi haft ett till år på oss att utvecklas. Det var ju drygt ett år sedan vi började spela in allting själva och första låten blev kanske inte så jättebra, men vi har experimenterat oss fram och lärt oss en hel del på vägen – som hur man får till rätt energi.

Hannes: Sedan har vi jobbat med jättebra människor när det kommer till mixning och mastring, så allting har nog trappats upp en nivå.

Hampus: Musikaliskt har vi nog inte förändrats så mycket, det är snarare en vidareutveckling.

Hannes: Det är alltid roligare och mer energiskt att spela live, nu har vi försökt fånga den känslan i studion.

Hade ni visionen för var ni ville åstadkomma musikaliskt klar från början när ni bildade Fjärilseffekten?

Hannes: Nej, inte alls. Den har nog vuxit fram. I höstas fick vi en liten uppenbarelse, från att bara ha varit stök kände vi att vi hade någonting som vi kunde köra på och då bestämde vi oss för att satsa järnet. Det handlar mycket om vad vi står för – vad vi vill förmedla- vi vill att det ska synas att vi har kul och helst få andra att också ha kul. Vi vill sprida glädje.

Hur ser planerna ut för den närmsta framtiden?

Hampus: Tanken är att vi alldeles strax ska spela in en till EP, sedan kommer ett album till hösten, men fokus just nu är bara att komma ut och träffa folk. Få massa spelningar och se vad responsen blir.

Foto: Beatrice Törnros (www.beatricetornros.se)

9 juni, 2013

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *