Volt 2013 – den elektroniska festivalen firar fem år

Skribent:

voltfestivalen

Den 8:e juni, öppnar portarna till Uppsala Konsert och Kongress för att fira dels den elektroniska musiken – men även endagsfestivalens femårsdag. Mellan 20:00 och 03:00 fylls flera salar med akter som TM404 (Andreas Tilliander, som spelar på bland annat Ibiza i sommar och gör en av få Sverigespelningar på Volt, vilket inte blir att missa då han kommer spela på sina japanska Roland-synthar med helt analoga synth och trummaskiner – där han faktiskt spelar allting själv!), Japanskan Kyoka, experimentella Baba Stiltz och Holly Herndon – som gjort sig känd för att blanda sin elektroniska musik med speciella röstsamples.

Förutom det eminenta utbudet av framstående live-artister kommer även flertalet DJs framträda under festivaldagen. En sjundedel av DJ-kollektivet Samlingen medverkar: Maya Lourenço – som gjort sig känd för sina otaliga spelningar på Stockholmsklubbar där hon blandat klassisk house med mörkaste technon, eller postrock med shoegaze. Utöver det kommer även DJ Skirt leverera mörk och kraftfull techno, Fatima al Qadiri leverera en unik mix mellan hip-hop, dubstep och trance. Johan Östman kommer bjuda på en resa till Brooklyn med trasiga beats och brittiska korsbefruktningar till genrer. Storheten Håkan Lidbo, som har producerat och remixat för Depeche Mode, Fatboy Slim, Yello och DJ Assault, kommer bjuda på några av sina bästa verk.

Utöver all musik som kommer sprudla från scener och barer kommer även andra estetiska fält utmanas: speciellt det visuella. Med en stor sal, där lasershowen LSR 3.0 sätts upp, är chansen stor att bli betagen som på en lyckad klubb. Bakom LSR 3.0 – Volt står Johan Holm vars tidigare alster finns på Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=yrXd63TIF5A

Precis som tidigare år kommer inte bara olika framträdanden stå i fokus, utan även olika audiovisuella experiment där lek uppmanas och samtidigt genererar unika ljud därefter.

Eftersom Volt är en elektronisk festival som som blandar brett med smalt och samtidigt vill locka nya intressenter till sin målgrupp med spännande ljudexperiment som besökarna själva kan testa på och leka sig fram med kanske kunskapsnivån varierar mellan besökarna. För noviser, eller bara allmänt intresserade, kommer SVT-dokumentären ”Ström åt folket” visas för besökarna. Om du är orolig för att missa den på grund av alla grymma uppträdanden behöver du inte rädas: den K Special-visade dokumentären kommer rulla genom hela kvällen, och besökare kan hoppa in och ut när de så själva önskar.

Text: Fredrik Gertz

För mer information besök den officiella hemsidan för Volt.

2 juni, 2013

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *